26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024

Românii nu vor credite

Băncile au realizat în ianuarie sub 73.000 de interogări ale bazelor de date în vederea acordării de credite. Este cel mai mic nivel din ultimii şase ani şi jumătate.

În prima lună a acestui an, băncile au realizat 72.800 de interogări ale bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare, cu 13% mai puţin decât în decembrie 2010, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Este cel mai mic nivel din 2004 până în prezent, ceea ce arată, în fapt, că cererea de credite a atins cel mai mic nivel din ultimii şase ani şi jumătate, adică din istoria modernă a sistemului bancar românesc.

Pe de altă parte însă, băncile fac eforturi pentru a mai dinamiza cererea prin scăderea dobânzilor la credite. În acelaşi timp, statisticile BNR arată că băncile au realizat în ianuarie 59.000 de interogări pentru monitorizarea clienţilor actuali.

Cu alte cuvinte, băncile rămân precaute, dar în ianuarie s-a atins cea mai scăzută valoare a monitorizărilor de portofoliu după februarie 2009, când acestea au crescut brusc, o dată cu explozia restanţelor.

Reducerea dobânzilor nu este suficientă

„Procesul de împrumut se va ieftini, în România, datorită concurenţei care există pe piaţă, dar şi a lipsei de cerere. Avem de-a face cu o piaţă foarte competitivă şi va trebui să ne adaptăm”, apreciază Guy Popupet, directorul general executiv al BRD, a doua bancă din România ca active. Şeful BRD spune că dezgheţarea creditării se va produce în acest an, el văzând chiar şi o creştere de 5% în comparaţie cu 2010.

În ianuarie, Dobânda Anuală Efectivă la creditele în euro a atins un minim istoric şi, cel mai probabil, a continuat să scadă şi în februarie. BCR, liderul sistemului, îşi cheamă clienţii fără restanţe pentru a le oferi dobânzi mai mici cu până la 4 puncte procentuale, BRD (locul 2) tocmai a redus dobânzile cu până la trei procente în timp ce Raiffeisen (locul 3) desfăşoară o campanie care o plasează pe primul loc în topul dobânzilor la credite de nevoi personale. CEC, Banca Transilvania şi UniCredit Ţiriac şi-au propus, şi ele, să reia creditarea şi oferă dobânzi avantajoase.

Şanse de revenire, din vară

După cum arăta RL într-o analiză recent publicată, cel mai probabil, o dezgheţare a procesului de creditare va fi sesizabilă din vara acestui an. Creditarea va începe să crească din a doua jumătate a acestui an, o dată cu revenirea economiei”, apreciază Dominic Bruynseels, directorul executiv al BCR. Banca Naţională ar putea da o mână de ajutor bancherilor prin reducerea dobânzii de politică monetară.

Şeful BCR se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple tot din a doua jumătate a acestui an. „Băncile vor reîncepe activitatea comercială mai puternic, dar nu toate băncile. Vor fi băncile mai puternice. În 2006-2008, băncile agresive erau băncile mici, acum băncile agresive sunt cele mari, cele puternice”, apreciază şi Bogdan Spuza, directorul de marketing al UniCredit Ţiriac. În opinia acestuia, numărul băncilor care se vor mişca în piaţă va fi de maximum 7.

Cele mai citite
00:02:15

VIDEO Trump despre întâlnirea cu Zelenski: ”Este lupta mea să salvez umanitatea”

Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la New York. „Cred că voi putea ajunge la un...

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...
Ultima oră
Pe aceeași temă