1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomanii isi pot lua adio de la sampania de Panciu

Romanii isi pot lua adio de la sampania de Panciu

Celebra sampanie de Panciu, numita vin spumant, din soiurile Brut, Demisec, Rose sau Demidulce, toate din „Hrubele lui Stefan cel Mare”, ar putea in scurt timp sa dispara de pe piata. Aceasta deoarece Ministerul de Finante ar putea sa nu mai fie de acord cu reesalonarea datoriilor pe care le are producatorul marcii, SC Veritas SA, la bugetul statului.

Societatea din Panciu a inaintat un proiect catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si Ministerul de Finante cu scopul ca acestea sa emita un ordin comun pentru amanarea de la plata a unei datorii de 17,6 miliarde de lei si reesalonarea uneia de 25,9 miliarde de lei, deci in total 43,5 miliarde de lei vechi sau 4.350.000 lei noi.

Veritas a mai pierdut o reesalonare

„Cererea SC Veritas SA are la baza prevederile Legii nr. 190/2004, legea privind stimularea privatizarii si dezvoltarii societatilor comerciale din domeniul agriculturii, care permite acestor societati reesalonarea datoriilor pe termen de 5 ani”, ne-a precizat directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea (DGFP), Eugen Ciorici. In urma cu cateva zile, MAPDR si-a dat acordul pentru emiterea ordinului comun impreuna cu MF. Acum, „cheia” reesalonarii si a amanarii de la plata este in mana ministrului Ionut Popescu. Dar acesta ar putea invoca, si pe buna dreptate, ca Veritas SA a mai pierdut reesalonarea unei datorii in suma de 7,7 miliarde de lei, acordata de minister in anul 2002, si amanarea de la plata a unei alte datorii de 11,9 miliarde de lei.

Neplata celei de-a doua rate din reesalonare duce la executare

Veritas SA, ca multe alte societati din Romania, nu si-a achitat la timp penalitatile si majorarile si din aceasta cauza a ajuns in situatia disperata de acum. „Exista principiul ca Guvernul trebuia neaparat sa dea o ordonanta pentru scutirea unor mari societati de penalitati si majorari. Actualul Guvern al Romaniei nu este de acord cu astfel de practici si MF vrea colectarea tuturor debitelor la bugetul consolidat al statului”, a mai precizat directorul general Eugen Ciorici. In principiu, Legea nr. 190/2004, in care se incadreaza Veritas SA, nu cuprindea si societatea in chestiune. Asta deoarece prima lege in acest sens a fost Legea 268/2001, care intra in vigoare din 2001 si era valabila pentru societatile privatizate din 2001 inainte, iar Veritas declarase privatizarea facuta inca din iunie 2000. Dar, ulterior, Legea 268 a fost completata cu OG nr. 94 si 507/2004, astfel incat producatorul pancean sa intre sub incidenta sa. Acum, Veritas SA are un sechestru asigurator in valoare de 16,3 miliarde de lei pus de DGFP Vrancea pe Ferma nr. 13 Bizighesti si un altul, in valoare de 12,5 miliarde, pe vinul si sampania din stoc. „Daca ministerul emite ordinul comun si se va face reesalonarea, nu cred ca vom avea aceleasi probleme cu plata sa ca-n trecut. Neplata celei de-a doua rate din datoria reesalonata duce la executarea de catre noi in regim de urgenta a sechestrului asigurator asupra bunurilor”, a precizat transant directorul DGFP Vrancea.

Societatea – falimentara, administratorul – nabab

Desi societatea este intr-o situatie aproape disperata, administratorul si actionarul principal de la Veritas SA, Adrian Toma, este unul dintre cei mai bogati si mai influenti oameni din Vrancea. Membru PSD si nas de cununie al fiicei chestorului Toma Zaharia, Adrian Toma detine o vila in Panciu, un apartament si se plimba cu un luxos Audi A4. Serbarea zilei sale de nastere, care s-a derulat in cantina de la Veritas SA, s-a terminat – cum altfel? – cu un bubuitor si spumos foc de artificii. Cu toate ca datoriile acumulate depasesc 43,5 miliarde de lei vechi, adica 4.350.000 de lei noi. Daca MF nu va fi de acord cu ordinul comun aprobat deja de MAPDR, in scurt timp sampania de Panciu va fi doar o simpla amintire. Si chiar daca ordinul comun al celor doua ministere va fi emis, plata ratelor la datoria reesalonata va fi extrem de dificila, executarea sechestrului asigurator putand aduce producatorul sampaniei in pragul lichidarii.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă