Un studiu privind economiile, investitiile si comportamentul finan-ciar al populatiei din Bulgaria, Cehia, Croatia, Romania, Polonia, Slovacia, Turcia si Ungaria, realizat de Grupul UniCredit, releva ca romanii sunt cei mai saraci si au cel mai mic grad de indatorare, fata de restul tarilor cuprinse in aceasta analiza.
„Romania ramane tara cu cel mai scazut nivel al avutiei financiare si al indatorarii pe locuitor din regiune. La sfarsitul anului 2005, avutia financiara a romanilor reprezenta doar 20% din Produsul Intern Brut, fata de 53% cat este media in restul tarilor din zona, in timp ce indatorarea financiara a ajuns la 8% comparativ cu 14% in celelalte state analizate”, releva studiul UniCredit.
Avutia financiara a populatiei reprezinta diferenta dintre acumularea bruta, respectiv banii din buzunarele romanilor, si nivelul indatorarii, adica imprumuturile contractate de acestia.
Creditele de consum, pe primul loc
Romanii au demonstrat un comportament atipic si in ceea ce priveste structura imprumuturilor contractate. Daca in restul tarilor analizate creditele ipotecare si cele imobiliare au devansat cu mult imprumuturile de nevoi personale, in Romania situatia este exact pe dos. Astfel, la finele anului trecut, creditele de consum detineau 73% din totalul creditului acordat populatiei, iar imprumuturile imobiliare si ipotecare, doar 25%.
Potrivit analistilor grupului UniCredit, imprumuturile imobiliare si ipotecare au avut, in Romania, o crestere medie anuala de 118% in ultimii cinci ani. „Aceasta expansiune a fost posibila ca urmare a existentei unui nivel redus de indatorare, dar a fost sustinuta si de cresterea veniturilor si a asteptarilor pozitive ale populatiei cu privire la veniturile viitoare”, se arata in studiul citat. Pe de alta parte, explozia creditelor de consum este explicata de cei de la UniCredit de o intrare intarziata a bancilor romanesti pe piata de retail.
Viitorul suna ceva mai bine
Analistii UniCredit estimeaza pentru perioada 2006-2008 o crestere medie anuala a avutiei financiare a romanilor de 17%, ca urmare a unei evolutii pozitive a preferintelor romanilor pentru piata fondurilor mutuale si a asigurarilor, in timp ce media din celelalte sapte tari va fi de 10%.
„In acelasi timp, volumul indatorarii va creste, in medie, cu 22% pe an, fata de 19% in restul statelor analizate, iar creditul ipotecar isi va spori treptat relevanta. Cresterea accentuata a indatorarii nu a fost lipsita de riscuri, in special de natura macroeconomica, cum ar fi cresterea expunerii valutare si a deficitului de cont curent, specifice perioadelor de tranzitie. Analiza relatiei dintre expansiunea creditului de retail si cresterea deficitului de cont curent indica, intr-adevar, existenta unei corelatii semnificative”, se precizeaza in studiul UniCredit.