1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia va prelua de la 1 ianuarie preşedinţia Organizaţiei Cooperării Economice a...

România va prelua de la 1 ianuarie preşedinţia Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre

România va prelua începând de la 1 ianuarie 2011, pentru o perioadă de şase luni, Preşedinţia în Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), informează MAE, potrivit NewsIn.

Mandatul precedent pentru PiE a fost exercitat de Republica Elenă, iar preluarea formală a acestei calităţi de către România a avut loc în cadrul celei de-a 23-a Reuniuni a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată la Salonic pe 26 noiembrie 2010. Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat la acest eveniment, în calitate de şef al delegaţiei României.

România acordă o importanţă deosebită OCEMN, în calitate de stat membru fondator al Organizaţiei şi va face eforturi pentru accentuarea misiunii economice a OCEMN, cu accent asupra politicilor de mediu, energie, creşterea schimburilor economice şi a cadrului de investiţii intra-regional. Se va acorda o atenţie deosebită consolidării cooperării în domeniul afacerilor interne, în special combaterea crimei organizate, precum şi orientării pe proiecte şi rezultate concrete.

Priorităţile României în calitate de viitoare PiE OCEMN, subscrise motto-ului „Building Sustainability, Enhancing Commitments” sunt prezentate pe larg în secţiunea specifică de pe site-ul MAE: www.mae.ro/ocemn.

Cooperarea Economică a Mării Negre a fost lansată pe 25 iunie 1992 prin semnarea, de către 11 state situate in bazinul Mării Negre, a „Declaraţiei de la Istanbul” conform căreia statele participante îşi propun să dezvolte o cooperare multilaterală, în scopul accelerării dezvoltării economice şi sociale şi al realizării unui grad superior de integrare în economia mondială. Statelor membre fondatoare, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina, li s-a alăturat începând cu aprilie 2004 şi Serbia.

La 1 mai 1999, odată cu intrarea în vigoare a Cartei, Cooperarea Economică a Mării Negre a dobândit personalitate juridică internaţională, devenind organizaţie de sine stătătoare, sub numele de Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre.

Au statut de observator la OCEMN Austria, Egipt, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Tunisia, Franţa, Germania, Conferinţa Cartei Energiei, Black Sea Commission, Comisia Europeană, International Black Sea Club, SUA, Cehia, Croaţia, Slovenia, Belarus.

Ungaria, Muntenegru, Marea Britanie, Iordania, Iran, Japonia, Republica Coreea, Comisia Dunării, Conferinţa Regiunilor maritime Periferice Europei, Uniunea Asociaţiilor Transportatorilor Rutieri din Regiunea OCEMN (BSEC-URTA) şi Reţeaua Universităţilor Mării Negre deţin statutul de partener pentru dialog sectorial cu OCEMN.

Alte organizaţii şi instituţii internaţionale, printre care OSCE, Consiliul Europei, OECD, CEE/ONU, PNUD, ONUDI, FAO, OMC, OIM, BERD, BEI şi Banca Mondială sprijină activităţile OCEMN.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu, mesaj ferm la întâlnirea cu șeful NATO despre întărirea rolului Alianței în România

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit luni cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles. România joacă un rol regional extrem de important...

Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene

Într-o discuție susținută la Knesset, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că Israelul a lovit o componentă a infrastructurii nucleare iraniene în cadrul unui...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...
Ultima oră
Pe aceeași temă