Tărâm binecuvântat cu o extraordinară bogăţie de minuni ale naturii, România este o ţară ce merită vizitată în orice anotimp.
Peisajul este mirific, chiar şi cel mai pretenţios turist v-a constata că aici se va întâlni cu toate formele de relief. Poate că ar trebui să fim mândri de acest lucru şi să îl facem cunoscut în întreaga lume cu mai mult curaj.
Delta Dunării, Marea Neagră, Munţii Carpaţi, oraşele medievale, siturile arheologice cu misterele lor ascunse în negura timpului, bogatul patrimoniu UNESCO, rezervaţiile naturale sunt adevărate bijuterii de cultură şi civilizaţie. Dacă ar trebui să dăm o definiţie a caracterului turismului românesc tradiţia marchează toate destinaţiile. Asta nu înseamnă că nu suntem receptivi la nou, la ultimele apariţii în domeniu.
Avem însă foarte multe de spus din prisma valorilor autentice, cele care ne detaşează în era globalizării. Se spune că pentru a avea aripi avem nevoie de rădăcini. Cunoscându-ne istoria, moştenirea culturală, ne impune în lume cu elemente unice, doesebite, speciale. Bogata paletă cromatică şi modele artei populare, cu folclorul atât de variat, înţelepciunea basmelor, savoarea bucătăriei tradiţionale.
Clima ţării noastre este temperat continentală cu patru anotimpuri distincte, primavara, vara, toamna şi iarna. Chiar dacă uneori se înregistrează cifre impresionante, în general temperaturile sunt plăcute, suportabile.
În materie de faună statisticile vorbesc despre cifre impresionante, 3.700 de specii de plante din care până în prezent 23 au fost declarate monumente ale naturii, 74 dispărute, 39 periclitate, 171 vulnerabile şi 1253 sunt considerate rare.
Turism nu înseamnă numai o trecere în revistă a obiectivelor de interes general, muzee, clădiri, hoteluri, cluburi sau mall-uri. Practicarea sporturilor, mişcarea în aer liber, speologie, pescuitul şi vânătoarea sunt alte dimensiuni ale acestui domeniu. Pasionaţii de senzaţii tari pot accesa site-ul www.turismaventura.ro şi vor intra într-un domeniu vast, pe măsura aşteptărilor.
În 2009 britanicii de la Top Gear au experimentat spectacolul Transfăgărăşanului.
În materie de shopping, în marile aglomerări urbane centrele comerciale şi mall-urile sunt pline cu ultimele apariţii în domeniu, branduri de renume şi designeri autohtoni. Arta este apreciată şi circulă într-un mod profesionist în întreaga lume. Casele de licitaţii şi galeriile de artă ne ţin la curent cu preţurile ş autorii, iar programele culturale ale instituţiilor de profil ajută creatorii de frumos să fie cunoscuţi în întreaga lume.
Staţiunile balneare îşi aşteaptă vizitatorii în fiecare anotimp. Înainte de 1989 eram cunoscuţi pentru produsele Ana Aslan şi Gerovital, ce duc renumele României în întreaga lume şi azi. Perenna Premier a fost recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai pure ape minerale naturale. Ocna Şugatag, Moneasa, Herculane, Calimăneşti, Slănic Moldova sau Geoagiu Băi înseamnă sănătate curată, trebuie doar să vă găsiţi timp să mergeţi!
România dispune de importante rezerve de nămoluri terapeutice de trei categorii: sapropelice, nămoluri negre, sulfuroase.
Pe www.mdrt.ro, site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului se regăsesc informaţii utile atât pentru români cât şi pentru străini.
România nu înseamnă doar ţara lui Dracula, ne place să credem că avem infinit mai multe de oferit decât o poveste despre vampiri. Staţiunile montane oferă o mare varietate de soluţii pentru petrecerea timpului liber în condiţii de siguranţă, de la drumeţii montane până la alpinism şi sporturi extreme.
Litoralul românesc al Mării Negre reprezintă prin valoarea şi diversitatea atracţiilor, o importantă destinaţie artistică. Băile de soare, curele helio marine, tratamentul balnear, agrementul nautic, echitaţia la Mangalia sunt doar câteva idei de vacanţă.
România este recunoscută şi pentru vinurile sale de excepţie. Şi cum fiecare minune a naturii este legată de oameni minunaţi, poate că ar trebui să spunem şi o poveste frumoasă.Vinurile Ştirbey ţin de conceptul de renaştere a unei tradiţii. Podgoria Drăgăşani în Oltenia se află între cele mai importante centre vini-viticole ale ţării. „Familia princiară Ştirbey deţine încă din secolul al-XVIII-lea domenii viticole în această regiune. Ca descendentă a prinţesei Maria Stirbey şi proprietara actuală a domeniului, doresc ca tradiţia să renască. Pe cele 20 de ha de vie ale domeniului producem vinuri de înaltă calitate, în primul rând din soiurile de struguri autohtone, pentru iubitorii de vinuri naturale” Baroana Ileana Kripp-Costinescu.