15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania, locul 35 in topul chiriilor la birouri

Romania, locul 35 in topul chiriilor la birouri

Cu o crestere de 7% a chiriilor la cladirile de birouri din zona centrala, inregistrata anul trecut fata de 2006, Bucurestiul se situeaza pe locul 35 la nivel global in topul celor mai scumpe orase la  amplasamente office.
Chiriile birourilor din Bucuresti au ajuns la la 21 euro/mp pe luna, in timp ce in alte orase mari, precum Timisoara, Constanta si Brasov, costurile s-au mentinut la 15 euro/mp, potrivit unui studiu al companiei Cushman & Wakefield. Analistii imobiliari estimeaza ca tendinta de crestere a chiriilor se va mentine si pentru anul 2008.
Stocul estimat pentru Capitala va ajunge in acest an la 350.000 metri patrati de spatii noi de birouri.
In conditiile in care cererea de spatii de birouri este in continuare superioara ofertei, iar rata de neocupare pentru cladirile de clasa A este aproape zero, pentru acest an se asteapta noi cresteri ale nivelului chiriilor atat pentru spatii de birouri clasa A, cat si pentru clasa B, companiile preinchiriind spatiile aflate in diverse stadii de executie.
Rata de crestere a chiriilor a fost anul trecut de 5% pentru zonele ultracentrale si 7% pentru cele centrale, tara noastra ocupand locul 35 in topul celor mai scumpe 58 de locatii de birouri din lume, se arata in comunicatul Cushman & Wakefield – biroul din Romania.
In zonele centrale din Capitala, chiriile ajung in medie la 15 euro pe metrul patrat pe luna, nivel apropiat celui inregistrat in alte orase importante din tara, precum Timisoara, Constanta, Brasov etc.
In alte centre importante din regiune, chiriile depasesc insa nivelul anual din localitatile romanesti, ajungand la 268 euro/mp/an la Cracovia (Polonia) si la 254 euro/mp/an la Proznan (Polonia).
Londra isi pastreaza titlul de cel mai costisitor oras din punctul de vedere al pretului de inchiriere la birouri, un metru patrat de clasa A in cartierul West End ajungand la 2.277 euro/an, cu 30% mai mult decat in 2006, calculat in moneda locala.
Pe locul al doilea se afla Hong Kong, cu 1.745 euro, inregistrand o crestere de 40%. Tokyo se plaseaza pe pozitia a treia, cu 1.536 euro, iar Mumbai pe patru, cu 1.214 euro. Urmatoarele locuri sunt ocupate de Moscova, unde chiria este de 1.160 euro/an, Paris –1.035 euro, Singapore – 954 euro, Dubai – 921 euro si Dublin – 823 euro.

Cele mai citite

Inteligența artificială deschide noi oportunități pentru antreprenorii români, spun experții locali

Inteligența artificială (AI) accelerează transformările în economia globală, iar România are șansa de a profita de aceste schimbări, oferind antreprenorilor oportunități de creștere și...

Simona Halep revine pe teren la turneul din Hong Kong! Când va juca românca

Organizatorii turneului de la Hong Kong au anunțat că Simona Halep va juca miercuri, în jurul orei 13:00, împotriva Arinei Rodionova, într-un meci așteptat...

Cum funcționează o oală electrică și de ce ar trebui să ai una acasă

Oalele electrice au revoluționat modul în care gătim, oferindu-ne nu doar rapiditate, ci și confort în bucătărie. Dacă încă nu ai una acasă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă