4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania, incapabila sa absoarba fondurile care vor veni de la UE

Romania, incapabila sa absoarba fondurile care vor veni de la UE

Romania nu are in prezent capacitatea operationala si administrativa a institutiilor pentru absorbtia fondurilor structurale postaderare, apreciaza Ioan Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903). In opinia UGIR-1903, in cazul in care situatia se va perpetua, iar cadrul institutional va ramane deficitar, Romania nu va reusi sa absoarba fondurile alocate de UE pentru infrastructura, sustinerea investitiilor pentru intreprinderile mici si mijlocii, dezvoltare rurala si regionala.
"Romania are in prezent un serios handicap in privinta pregatirii pentru instrumentele structurale, iar ultimul raport de tara arata ca ne confruntam cu un cadru institutional deficitar si cu probleme in asigurarea unui sistem de control si administrare financiara a instrumentelor structurale”, a subliniat Coraci.
Presedintele UGIR a atentionat si asupra faptului ca Romania nu si-a finalizat alinierea la reglementarile UE privind achizitiile publice, fapt ce va duce la crearea unor conditii de competitie neloiala pentru operatori din alte state membre si va afecta capacitatea Romaniei de a derula in mod corespunzator programele finantate de UE.
Prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Politica Agricola Comu-na, Romania va beneficia de angajamente de plata in valoare de aproape 11 miliarde de euro, a evaluat UGIR-1903. La randul ei, Romania va contribui la bugetul UE, in intervalul 2007-2009, cu 2,5 miliarde euro.
Presedintele UGIR-1903 a aratat ca experienta altor tari demonstreaza ca exista o problema serioasa legata de capacitatea de absorbtie a fondurilor UE si in ceea ce priveste indeplinirea si respectarea unor conditii privind accesarea acestor fonduri. Exista trei factori-cheie care contribuie esential la o buna absorbtie a fondurilor structurale: portofoliul de proiecte eligibile, capacitatea administrativa (programarea si implementarea) si cofinantarea, a enumerat Cezar Coraci.

Probleme si in tarile vecine

In unele tari vecine, care au aderat de curand la Uniunea Europeana, au existat probleme cu absorbtia fondurilor structurale din cauza implementarii cu intarziere a unei legi a achizitiilor publice, din pricina unor scurtcircuite in coordonarea interministeriala sau din cauza problemelor legislative generate de faptul ca documentatia aferenta programelor finantabile a fost adoptata ca legislatie secundara, iar aceasta a dus la intarzieri in aplicarea ei. In plus, documentatia pentru programe a fost de multe ori modificata pe parcurs, fapt care a condus la intarzieri si decalari de calendar. De asemenea, probleme au aparut si din cauza faptului ca legislatia pe baza careia s-a trecut la punerea in practica a programelor finantabile nu a fost la obiect, ci a definit un cadru prea general. Tot din experienta vecinilor nostri a reiesit ca disfunctionalitatile de accesare a fondurilor structurale au aparut si pe fundalul lipsei sistemelor electronice de inregistrare si control financiar a procesului de alocare a fondurilor, precum si din cauza unui hatis administrativ care a avut drept efect negativ complicarea sistemului de finantare.

Gestionarea banilor, responsabilitatea Guvernului

Ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David, a anuntat ca Romania va beneficia in perioada 2007-2009 de circa 6 miliarde de euro, plati directe, si va putea contracta circa 11 miliarde de euro. „Este vorba de sume considerabile si tocmai de aceea responsabilitatea noastra ca Guvern in acest moment este sa asiguram punerea la punct a cadrului institutional necesar gestionarii in bune conditii a acestor fonduri. In plus, este nevoie de finalizarea unui portofoliu important de proiecte care sa poata fi finantate atat cu bani de la bugetul Romaniei, cat si cofinantate cu fonduri europene. In consecinta, perioada imediat urmatoare este esentiala pentru a asigura conditiile necesare unei absorbtii cat mai eficiente, corecte si transparente a fondurilor comunitare”, a declarat David.

Cele mai citite

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele gospodăriilor populației au înregistrat o creștere anuală de 17,8% Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de...

Papa Francisc denunță „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-un discurs de la Vatican

Papa Francisc a condamnat luni, la Vatican, „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-o critică indirectă asupra politicii Israelului, la o săptămână după ce...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă