4.6 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRigiditatea pietei muncii incetineste afacerile

Rigiditatea pietei muncii incetineste afacerile

Economist intelligence unit (EIU), divizie a grupului britanic The Economist, a facut o radiografie amanuntita a situatiei Romaniei, identificand atat evolutii pozitive, cat si puncte vulnerabile. Expertii EIU mentioneaza, printre lucrurile bune, dezvoltarea sectorului financiar (asociata cu cresterea increderii creditorilor si a debitorilor), politica monetara stransa a Bancii Nationale a Romaniei, cresterea productivitatii muncii, substantialele restructurari industriale .
Productivitatea muncii a crescut, in ultimii ani, si se estimeaza ca va creste in continuare ca urmare a profundelor restructurari industriale.

Cu ochii pe salarii
"In privinta pietei muncii, Romania are o traditie a unei piete agitate. Uniunile sindicale au de mult timp legaturi stranse cu Partidul Social Democrat, dar Guvernul a reusit sa incheie acorduri anuale cu sindicatele. In anul 2003, piata muncii s-a schimbat in linie cu cererile patronilor in vederea unei flexibilizari a pietei muncii, insa au mai ramas rigiditati semnificative", se arata in raportul EIU, citat de Rompres. In acelasi timp, cresterile salariale sunt catalogate ca fiind riscante: "Salariile medii lunare raman scazute, la aproximativ 350 dolari, dar au crescut rapid in anii din urma, astfel ca Romania ar putea incepe sa-si piarda atractivitatea pentru investitori daca salariile isi vor continua cresterea". Expertii EIU considera ca majorarile salariale pun chiar in pericol stabilitatea macroeconomica si incetinesc dezinflatia. Riscul imediat pentru stabilitatea economica este cresterea rapida a cererii interne. Salariile mari incurajeaza consumul excesiv, balanta de plati se dezechilibreaza iar competitia se deterioreaza.
Economistii EIU au mai identificat si alte vulnerabilitati ale Romaniei: stabilitatea economica si politica fragile, necesitatea reformarii sistemului legislativ si slaba calitate a infrastructurii de transport (care reprezinta un obstacol pentru investitori). "In pofida progreselor din ultimii ani, Romania inca incearca sa ajunga la o stabilitate macroeconomica, ca urmare a faptului ca inflatia este peste media din tarile de tranzitie, in timp ce deficitul de cont curent este mare si persistent", se precizeaza in raport. In acelasi timp, analistii avertizeaza ca o crestere rapida a creditelor in Romania ar putea conduce la sporirea numarului imprumuturilor neperformante, majorand astfel riscul de credit, in pofida imbunatatirii supravegherii bancare. Expertii identifica insa si un potential nevalorificat de creditare. Astfel, la finele anului trecut, intermedierea financiara (creditele acordate sectorului privat raportate la valoarea Produsului Intern Brut) s-a ridicat la 25%, comparativ cu media de 40,4% din statele care au aderat la UE in 2004.
Cresterea veniturilor salariale peste ritmul de majorare a productivitatii muncii reprezinta cel mai mare risc si pentru proiectia BNR referitoare la inflatia pe 2007 si 2008. "Avem chiar un cod galben pentru aceasta problema", a afirmat, deunazi, guvernatorul Mugur Isarescu.

Cele mai citite

Atenție la e-mailurile false trimise în numele ANAF! Sfaturi pentru contribuabili

Aceste mesaje, care nu sunt emise de ANAF, urmăresc să inducă în eroare contribuabilii și să le compromită datele personale și financiare Agenția Naţională de...

Derby-ul serii în Liga Campionilor: Bayern Munchen-Paris Saint-Germain 1-0

Bayern Munchen a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Allianz Arena, într-un meci din etapa a cincea a Ligii...

Hezbollah a lovit cu drone câteva „ţinte militare sensibile” la Tel Aviv

Hezbollahul libanez a declarat că a lansat marţi seară drone asupra "unor ţinte militare sensibile" la Tel Aviv, după atacuri israeliene mortale la Beirut...
Ultima oră
Pe aceeași temă