20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRidicarea plafonului consuma excedentul Casei de Sanatate

Ridicarea plafonului consuma excedentul Casei de Sanatate

» Doar 2-3% din retetele de medicamente compensate ramaneau neonorate.

» Distribuitorii de medicamente se tem ca populatia si-ar face stocuri de aspirine.

 

Eliminarea plafonului de subventionare a medicamentelor compensate si gratuite va acoperi si acea parte a retetelor care pana in prezent ramanea neonorata din cauza terminarii banilor in anumite farmacii. "E vorba de acea parte care reprezinta doar 2-3% din totalul retetelor compensate si gratuite" a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
In plus, renuntarea la un plafon va conduce la cresterea concurentei intre farmacii si va elimina cozile pentru medicamentele in cauza, potrivit ministrului Sanatatii. Bugetul Casei de Sanatate, din care se acopera medicamentele compensate, are in acest moment un surplus de 150 de milioane de lei. Practic, eliminarea plafonului este echivalenta cu o cheltuiala anuala suplimentara de 100 milioane de lei, pe care bugetul Casei si-ar fi permis-o si in acest an.

In bugetul pe 2008 s-au alocat 3,06 miliarde lei pentru medicamentele compensate si gratuite si inca 1,82 miliarde lei pentru programele nationale de sanatate (oncologie, diabet etc.).
"Din monitorizarile noastre pe ultimii ani, am observat ca doar 2-3% din retetele emise ramaneau neonorate pentru ca se termina plafonul si, astfel, am considerat ca mentinerea plafonului nu se mai justifica. Practic, eliminarea plafonului ar trebui sa conduca la un efort suplimentar echivalent cu valoarea retetelor neonorate, dar ne-am luat o marja de siguranta de 4%. In plus, aceasta masura este una nediscriminatorie, care va conduce la cresterea concurentei intre farmacii si la eliminarea cozilor, ceea ce este in favoarea cetatenilor. De asemenea, oamenii nu vor mai fi nevoiti sa alerge dintr-un colt intr-altul al orasului sa descopere farmaciile care mai au fonduri pentru a le elibera retetele, deoarece de acum toate farmaciile vor avea acces egal la fonduri", ne-a declarat Nicolaescu.

Pe de alta parte, distribuitorii de medicamente contrazic socotelile minstrului Sanatatii si spun ca eliminarea plafonului ar conduce la dublarea sau triplarea consumului de medicamente si ca masura este una electorala. Ei sustin ca 10-15% din medicamentele prescrise pe retete compensate si gratuite depaseau plafonul, dar admite ca breasla nu dispune de statistici precise. "Punerea in aplicare a acestei masuri ar conduce la dublarea sau triplarea consumului de medicamente, deoarece reactia populatiei ar fi sa-si faca stocuri. Totusi, n-o sa se intample asa, ca avem probleme cu devalorizarea leului. Pana acum ramaneau neonorate circa 10-15% din retete. Normal ar fi fost sa creasca plafonul cu 10-15%. Farmacistii nu vor elibera retete fara plafon pentru ca stiu ca nu-si vor incasa banii de la CNAS", a declarat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente. In replica, Nicolaescu ne-a declarat ca estimarile avansate de distribuitorii de medicamente sunt absolut exagerate.

 

"Nici pana acum medicii n-au avut restrictie in a prescrie medicamente compensate sau gratuite, si de ce ar face-o mai abitir de acum incolo? In plus, lumea trebuie sa inteleaga ca nu orice medicamente intra in acest regim, ci exista o lista cu medicamentele agreate pentru a fi compensate sau gratuite, iar in acest sens am intarit continuu protocoalele terapeutice", a explicat ministrul Sanatatii. Potrivit lui Nicolaescu, anul trecut au fost emise 3,27 milioane de retete, iar pentru anul acesta se estimeaza ca se vor prescrie 3,7 milioane de retete. "Se observa o crestere importanta pe partea de diabet si oncologie, in principal pe fondul depistarii multor cazuri prin programele nationale de evaluare a starii de sanatate a populatiei", a spus Nicolaescu.
Totusi, actualul ordin al ministrului, de eliminare a plafonului, desi ar trebui sa intre in vigoare de la 1 octombrie, inca nu-si produce efectele, deoarece nu s-a publicat in Monitorul Oficial.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă