14.4 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa București s-a aprobat Legea 5G. România intră în conflict cu a...

La București s-a aprobat Legea 5G. România intră în conflict cu a doua putere economică a lumii

Intrarea în vigoare a Legii pentru securitatea rețelelor 5G este esențială pentru lansarea în România, în anul 2021, a licitației pentru aceste frecvențe de comunicații. Din perspectiva autorităților de la București, ultimul cuvânt l-a avut președintele Iohannis, care a semnat, vineri, 11 iunie, decretul de promulgare pentru această lege.

Noul act normativ precizează că autorizarea producătorilor de echipamente 5G se face printr-o decizie a premierului României, pe baza unui aviz emis de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de patru luni de la data solicitării. După cum se știe, CSAT este condus de președintele României, iar premierul face și el parte din CSAT.

Prima reacție internațională asupra acestei legi românești a venit deja și aparține Chinei, după cum se putea anticipa. Guvernul de la Beijing este foarte preocupat de această situație întrucât legea ar putea exclude firma chineză Huawei din rețelele 5G ale României.

Ambasada Chinei anunță că respectivul punct de vedere a fost transmis de purtătorul de cuvânt al Ambasadei. Cum însă pe site-ul Ambasadei nu este indicat numele purtătorului de cuvânt și cum acesta se află, evident, în subordinea ambasadorului, se poate presupune că autoarea mesajului este doamna Jiang Yu, ambasadoarea Chinei la București.

“De la bun început, Ambasada Chinei în România și-a exprimat în repetate rânduri poziția și și-a exprimat îngrijorarea solemnă guvernului român, partidelor politice, Parlamentului”

Jiang Yu,

Ambasadoarea Chinei în România

Sub mandatul președintelui Donald Trump, Statele Unite au acuzat în mod repetat China că vor să pătrundă în rețelele 5G ale țărilor NATO, iar Adrian Zuckerman, în perioada în care era ambasador al SUA la București, a cerut de mai multe ori ca statul român să contracareze, inclusiv prin măsuri de ordin legislativ, acest risc de securitate.

“Statele Unite și România au semnat un memorandum prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

Fostul ambasador afirmase că nu doar Statele Unite ci și Uniunea Europeană cere statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G “furnizorii ce prezintă un risc ridicat”.

 

După ce, vineri, președintele Iohannis a promulgat legea 5G, Ambasada Chinei a anunțat că Guvernul de la Beijing “respectă dreptul României de a legifera în domeniul securității cibernetice”.

Totuși, “întrucât legislația 5G determină posibilitatea companiilor chineze de a se bucura sau nu de un mediu de afaceri echitabil, drept, deschis și transparent, suntem extrem de preocupați de această lege. De la bun început, Ambasada Chinei în România și-a exprimat în repetate rânduri poziția și și-a exprimat îngrijorarea solemnă guvernului român, partidelor politice, parlamentului și altor instituții relevante. Ne opunem ferm utilizării standardelor non-tehnice și a dispozițiilor discriminatorii pentru a exclude orice țară sau întreprindere de pe piață și ne opunem ferm acțiunilor care subminează principiul concurenței loiale și spiritul statului de drept”, subliniază mesajul transmis de Ambasada Chinei.

Întrucât securitatea 5G este o preocupare generală a comunității internaționale, “toate părțile ar trebui să pledeze conceptul de cooperare deschisă în domeniul securității cibernetice, să susțină principiul acordării importanței egale dezvoltării și securității, să discute împreună standarde și reguli pentru securitatea rețelei 5G, promovând astfel o dezvoltare sănătoasă și durabilă a economiei digitale și să construiască o comunitate cu un viitor comun în spațiul cibernetic, care este pașnic, sigur, deschis, cooperant și ordonat”.

Guvernul de la Beijing insistă că sistemul 5G este o chestiune tehnică și economică, nu una politică.

“Dacă România menține un mediu de piață prietenos, investițiile companiilor chineze în România vor fi extinse și vor aduce mai multe beneficii cetățenilor români, iar în cazul în care companiile chineze vor fi excluse, interesele poporului român și cooperarea chino-română economică și comercială vor fi afectate substanțial”, subliniază Ambasada Chinei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Studiu: Starea de bine financiară devine o prioritate pentru români

Conceptul de well-being a evoluat recent, extinzându-se dincolo de sănătatea fizică și mentală pentru a include stabilitatea financiară, arată un studiu Revolut realizat pe...

Alertă meteo în Andaluzia: Cod roșu și portocaliu pentru vreme rea

Agenția Meteorologică din Spania a emis o actualizare importantă privind vremea, anunțând coduri roșii și portocalii de avertizare în Comunitatea Autonomă Andaluzia, în special...

Tatulici: Acum, că ne-am pus amândoi cămăși negre, poți să înmormântezi Caritasul

După 11 ani de bejenie, cunoscutul și caritabilul Mihai Tatulici revine! Ce-i drept, doar online. Probabil ca să evite ploaia de scuipături care...
Ultima oră
Pe aceeași temă