5.7 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRestantele la credite au sarit de 5 miliarde lei in aprilie

Restantele la credite au sarit de 5 miliarde lei in aprilie

» Cele mai mari probleme la rambursarea ratelor le au debitorii din Bistrita-Nasaud, Calarasi si Olt.

» In primele patru luni, restantele au urcat cu 2,2 miliarde lei, ajungand la o pondere de 2,5% din total credite.

Desi creditarea s-a contractat in ultimele luni, valoarea restantelor la creditele contractate de populatie si firme a continuat sa urce in aprilie, cu inca 574 milioane lei, ajungand la un total de peste 5 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Principalele cauze care au condus la cresterea restantelor catre banci sunt accentuarea somajului, banalizarea ideii de intarziere la plata pe fondul crizei, relaxarea cu care s-au acordat multe credite in anii anteriori, cresterea dobanzilor, scaderea comenzilor pentru companii etc., spun analistii.
In aprilie, restantele la creditele in lei s-au majorat cu 13% (aproape 329 milioane lei), pana la 2,87 miliarde lei, astfel ca ponderea acestora in credite a urcat la 3,47%. Cele mai mari probleme la rambursarea ratelor in lei le au debitorii din Bistrita Nasaud, Olt si Arad, unde restantele au o pondere de 6,58%, 6,57%, respectiv de 5,78% in creditele accesate.
Pe partea creditelor in valuta, restantele au urcat in aprilie cu 64,2 milioane euro (245 milioane lei), pana la 519 milioane euro (2,17 miliarde lei), iar ponderea acestora in credite a ajuns la 1,83%. Cele mai mari restante raportat la valoarea creditelor se inregistreaza in Salaj (6,31%) si Ialomita (4,92%). Bucurestenii isi achita mai bine decat media creditele in lei, ponderea restantelor fiind de 3,24%, dar au probleme mai mari decat media pe tara la rambursarea imprumuturilor in valuta, unde ponderea restantelor este de 2,08%.
In primele patru luni, valoarea cumulata a restantelor a urcat cu 2,2 miliarde lei, la 5,04 miliarde lei. Pe componenta in lei, restantele au avansat cu un miliard lei, iar pe partea creditelor in valuta intarzierile la plata ratelor au urcat cu 282 milioane euro (1,2 miliarde lei). Cumulat pe lei si valuta, cele mai mari ponderi ale restantelor in total credite se intalnesc in Bistrita-Nasaud (4,68%), Calarasi (4,22%) si Olt (4,20%).
"Acest val de crestere a restantelor este determinat, pe langa deprecierea cursului si urcarea dobanzilor, si de deteriorarea conditiilor – a crescut somajul si din ce in ce mai multe familii au probleme la rambursarea ratelor. In plus, pe fondul crizei, s-a banalizat cumva ideea de intarziere la plata, iar asta i-a determinat pe unii sa nu mai depuna toate eforturile pentru a-si plati la timp ratele. Tot mai multi se intreaba de ce si-ar restrange cheltuielile pentru a-si achita ratele, daca toata lumea sufera", spune consultantul financiar Aurelian Dochia.

De asemenea, generozitatea cu care bancile au acordat credite in anii anteriori se intoarce acum, in conditii de criza, impotriva bancilor, prin cresterea restantelor. "In ultimii doi ani, bancile au dus o batalie apriga pe cota de piata, multe acordand prea usor credite, pe fondul unor perspective optimiste la nesfarsit. Probabil, multi dintre cei care au luat credite in acea perioada nu s-ar califica pentru  aceleasi credite in prezent. Bancile si-au dat seama ca au gresit si acum sunt mult mai prudente. Ma astept ca din toamna sa se miste mai bine lucrurile si ca restantele sa-si stopeze cresterea", a conchis Dochia.
Peste cateva zile, datele BNR ar putea arata ca nivelul creditelor neperformante (afectate de restante de peste 60 de zile) a ajuns la cel putin 10%, de la 9,4% la sfarsitul primului trimestru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă