13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRestantele in crestere au adus primele pierderi in sistemul bancar

Restantele in crestere au adus primele pierderi in sistemul bancar

Sistemul bancar din Romania a inregistrat in primul trimestru din acest an o pierdere cumulata de aproximativ 50 milioane de euro, pe fondul cresterii rapide a provizioanelor in ianuarie si februarie, potrivit lui Nicolae Cinteza, directorul general al Directiei de supraveghere din BNR. Cinteza banuieste ca unele banci nu si-au constituit suficiente provizioane in 2008, pentru a putea incheia anul cu rezultate mai bune (cele mai multe banci au raportat profituri-record), si astfel provizioanele au explodat in ianuarie si februarie. "In ianuarie si februarie, provizioanele au explodat, iar sistemul pe ansamblu a inregistrat pierdere. Abia in martie s-a observat o revenire, dar soldul a ramas tot pierdere", a spus Cinteza.

La sfarsitul lunii februarie, creditele neperformante (indoielnice si pierderi) ajunsesera la 16,47 miliarde lei, cu o pondere de 8,4% in credite acordate, iar nivelul provizioanelor urcase accelerat, cu peste doua miliarde lei, la 9,64 miliarde lei. In luna martie, chiar daca soldul creditelor neperformante a sarit cu circa doua miliarde lei, la 18,34 miliarde lei, provizioanele au urcat doar cu aproximativ 610 milioane lei, depasind 10,25 miliarde lei.
Oficialul BNR a precizat ca 68-69% din restante proveneau dinspre creditele mai mici de 20.000 lei, credite care reprezentau doar 22% din total imprumuturi. "Cu toate acestea, in luna martie, restantele la creditele mai mici de 20.000 lei au inceput sa scada, dar pentru cele mai mari de 20.000 lei, restantele au avut un ritm alert de crestere, ceea ce este ingrijorator, pentru ca majoritatea sunt credite imobiliare in valuta", a spus Cinteza.

Bancile trebuie sa-si reevalueze garantiile imobiliare
Directorul Directiei de supraveghere din BNR a atras atentia asupra valorii garantiilor aduse de clienti – in cea mai mare parte imobile –, care nu au mai fost reevaluate de unele banci si au ramas la nivelul din septembrie 2008, la un pret ce nu mai reflecta valoarea de piata. Prin urmare, ne putem astepta la cerinte suplimentare de capital din partea bancilor, pentru a acoperi deprecierea garantiilor din portofoliu. Interesant va fi cum va putea BNR sa conteste nivelul de pret la care bancile au evaluate garantiile ipotecare din portofoliu, in conditiile in care tranzactiile sunt din ce in ce mai putine, iar pretul este foarte greu de stabilit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă