3.8 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRepere turistice in capitala Romaniei

Repere turistice in capitala Romaniei

Bucurestiul a devenit si el, dupa multi ani, un oras vizitat de turistii straini. Daca pana acum cinci-sase ani imaginea botita de capitala a aurolacilor, maidanezilor si cersetorilor ii tinea departe pe cetatenii straini, iata ca in ultima perioada, mai ales vara, intalnim tot mai des turisti straini pe strazile Bucurestiului.

Cum orice inceput este greu, turismul citadin in Capitala mai are mult pana sa devina o industrie, edilii orasului nereusind inca sa-l faca vandabil. Nu avem nici macar un autocar care sa faca trasee de vizitare si nici puncte de informare turistica, cat despre magazine de vanzare de suveniruri si carti postale nici nu poate fi vorba.
Cu toate acestea, agentiile de turism isi fac treaba si aduc vizitatori straini in Bucuresti, gasind cateva puncte de atractie demne de o capitala europeana.

Palatul Parlamentului

Unul dintre cele mai solicitate destinatii bucurestene este Palatul Parlamentului. Cartea Recordurilor inscrie uriasa constructie pe locul II in lume dupa Pentagon, ca suprafata desfasurata – de 330.000 mp, iar ca volum ea detine locul III, cu 2.550.000 mc, dupa cladirea pentru montat rachete de la Cape Canaveral din Florida, care are 3.666.000 mc (ocupand locul I), urmata de piramida lui Quetzalcoatl de la Cholula din Mexic, care are 3.300.000 mc. Piramida lui Keops ocupa locul IV, avand 2.500.000 mc. Interesul turistilor straini pentru vizitarea acestui obiectiv rezulta din informatiile pe care le detin despre Ceausescu si despre megalomania lui.
Constructia, ale carei lucrari au demarat in iulie 1984, este structurata pe sase nivele si este impartita in 21 de corpuri. Ea cuprinde o uriasa impletitura de sculpturi monumentale, ipsoserii aurite, pardoseli decorative, tavane dantelate, brocarturi, tapiserii si covoare grele, toate intr-un sir de saloane, galerii, sali fastuoase, holuri si incinte de dimensiuni generoase, care se desprind sau se unesc simplu, coplesitor. Strainii, care dispun de necesara distantare sentimentala, privesc edificiul cu respect si admiratie.
Programul de vizitare este zilnic intre orele 10-16, iar pretul unui bilet este de 50.000 lei vechi pentru cetatenii romani si de 200.000 lei vechi pentru straini. Pentru fotografiat sau filmat se plateste o taxa de 300.000 lei. Elevii si studentii au gratuitate.

Muzeul Satului

„Pentru orice turist strain, Muzeul Satului ramane un loc ciudat, alcatuit din mai multe sate ale Romaniei”, ne spune dr. Aurelia Cosma, directorul adjunct al muzeului. Singurul muzeu in aer liber aflat in inima unei capitale se prezinta cochet si elegant, pur si verde, te atrage la retrospectie si visare, la melancolie si relaxare. O plimbare prin Muzeul Satului este o plimbare in timp si spatiu prin Romania la scara mica.
Turistul aflat in acest sanctuar descopera in evolutia istorica arhitectura populara: 46 case cu anexe, doua biserici, un han, fantani, troite, ateliere mestesugaresti. In total, 356 constructii pe 12 hectare. Cea mai veche casa este din Podisul Central Moldovenesc, din localitatea Zapadeni, judetul Vaslui si a fost construita in anul 1650. Totodata, turistul descopera legatura omului cu mediul: case de la munte, campie, delta, construite din lemn, pamant, nuiele, piatra, caramida, multe dintre ele dezvaluind starea sociala si economica a fostilor detinatori: graniceri din tinutul Nasaudului, case de tarani pauperi sau instariti, de agricultori, de viticultori sau de crescatori de animale.
Turistii straini pot, de asemenea, sa participe la tabere de creatie tinute de mesteri populari, la festivaluri de datini si obiceiuri, fiindu-le prezentate ritualuri de nunta sau botez.
Ca numar de turisti, Muzeul Satului se situeaza pe locul trei, dupa Peles si Bran. Aici turistilor li se ofera traduceri la alegere, fie prin „casutele vorbitoare”, in limbile franceza, engleza, germana sau prin „audio ghid”, in limba romana si engleza sau, in cazul in care exista o programare cu ghid profesionist.
Programul de vizitare este zilnic intre orele 9-19. Pretul unui bilet este de 50.000 lei vechi, la care se adauga, in cazul in care doriti si ghidaj audio, inca 70.000 lei vechi. Copiii, studentii si persoanele cu dizabilitati platesc doar 25.000 lei vechi. Pensionarii au acces gratuit.

Manastirea Snagov

Amplasata la 35 km de Bucuresti, Manastirea Snagov atrage turistii datorita legendarului voievod roman Vald Tepes.
In partea de est a lacului Snagov, „… tarmurit in departare, jur-imprejur, de paduri dese si intunecate, la mijlocul baltii, intr-o mica insula se vedeau zidurile invechite si turlele crestate ale vechii manastiri Snagovul”, spunea Alexandru Odobescu. Prima inscriptie referitoare la lacasul de cult dateaza din timpul lui Mircea cel Batran, dar se pare ca ea era mult mai veche. Inconjurata de ziduri de aparare si cu un turn de veghe care servea si drept clopotnita, manastirea avea aspectul unei adevarate fortarete. Numeroase refaceri datand din vremea lui Neagoe Basarab, Mircea Ciobanul, Matei Basarab si mai ales Constantin Brancoveanu au facut din Snagov una dintre cele mai mari si mai frumoase manastiri din tara. Vlad Tepes a fortificat si el edificiul, a construit un pod, un turn de clopotnita, o fantana, un tunel de refugiu, precum si o inchisoare pentru tradatori si raufacatori. Ucis in Padurea Baltenilor, in 1476, Vlad Tepes a fost inmormantat la Manastirea Snagov, unde se afla si lespedea sa funerara.
Dar manastirea n-a fost numai izvor de luminare, de numele ei se leaga si multe fapte sangeroase. Aici au stat inchisi sau au pierit din pricina vrajmasiilor politice multi oameni nevinovati. Unul dintre acestia a fost postelnicul Constantin Cantacuzino, om la vreo 70 de ani, banuit de Grigore Ghica ca ii surpa domnia, a fost ridicat de dorobanti si dus la Snagov, unde a fost omorat.
Biserica a fost afectata de cutremure si a fost refacuta de mai multe ori.
Vizitarea ei este destul de dificila fara o programare prealabila. Cu toate ca exista ambarcatiuni la campingul Snagov Parc, pretul este destul de piperat. Pentru patru-cinci persoane o traversare este 1.500.000 lei vechi. In cazul in care exista un grup de 30 de turisti care vor sa viziteze insula, pretul unui bilet poate scadea la 100.000 lei vechi de persoana.

Cele mai citite

Cum ar trebui să răspundă democrațiile liberale într-o lume Trumpiană?

Un nou sondaj global de opinie aduce lecții importante pentru Europa, în special. Când președintele SUA, Donald Trump, își fixează privirea asupra Groenlandei, Panama sau...

Rusia va pune condiții dure la negocierile cu Trump. Ucraina să nu adere niciodată la NATO

Rusia va cere Ucrainei să devină un stat neutru, cu o armată limitată, și să nu adere niciodată la NATO. Aceasta ar fi condiția...

Donald Trump se va opune ca Gaza să redevină un ‘refugiu pentru teroriști’

Președintele ales al SUA Donald Trump a declarat miercuri că nu va permite ca Gaza să redevină un 'refugiu pentru teroriști', după anunțarea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă