7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRenunţă Grecia la euro?

Renunţă Grecia la euro?

Datoriile Greciei cresc cu rapiditate, în ciuda măsurilor radicale de austeritate, notează Der Spiegel în ediţia internaţională. Un grup de economişti europeni a avertizat creditorii că mai mult de 30% din valoarea împrumurilor luate de Grecia ar putea să se prescrie.

Există posibilitatea ca Grecia să renunţe la euro, în favoarea drahmei, ca să treacă peste criză, susţin experţii din Grupul European de Consultanţă Economică (EEAG).

Grecia ar putea să aibă nevoie de un alt împrumut până în 2013 cel târziu. Programul de economii al Greciei nu va acoperi problema datoriei, avertizează experţii EEAG într-un raport publicat marţi. Grecia nu se va putea refinanţa prin pieţele financiare odată ce pachetul de economii curente se termină, susţin economiştii. Totuşi, guvernul grec spune că va plăti fiecare cent şi va începe să-şi reducă datoriile în cel mult 2014.

Experţii recomandă măsuri drastice ca să împiedice Uniunea Europeană să finanţeze Grecia pe termen lung: ţara ar trebui fie să revină la moneda naţională, drahma, fie să introducă măsuri de austeritate şi mai severe, inclusiv tăieri de plăţi şi salarii.

Thomas Mirow, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, consideră că o restructurare a datoriei Greciei este inevitabilă, potrivit ziarului german Süddeutsche Zeitung.

„Este destul de improbabil ca Grecia să suporte o rată a datoriei de mai mult de 150% pe termen lung. Pieţele vor încerca o restructurare a datoriei. Rata ar trebui micşorată la 100%, pentru ca ţara să-şi poată depăşi problemele economice.”, susţine acesta. In aceasta situatie,  creditorii ar trebui să renunţe la 30 de procente din împrumuturile lor.

Renunţă Grecia la euro?

„Este o ipoteză, dar nu este una serioasă. Există fondul de solidaritate care foloseşte Greciei şi se spune că partea cea mai grea a trecut”, declară analistul Bogdan Baltazar pentru romanialibera.ro.

De asemenea, economistul sustine că statele Uniunii Europene ar trebui să rămână unite, iar ,în special, Germania ar trebui să se aplece asupra problemei Greciei. „Să încercăm să rămânem coezivi. Dacă Grecia ar trece înapoi la moneda naţională, probabil că investiţiile străine ar fi afectate, iar cele existente ar trebui să-şi restrângă activitatea”, explică analistul.

Pe de altă parte, economistul Ilie Şerbănescu, contactat de romanialibera.ro, afirmă că, dacă Grecia ar renunţa la euro, s-ar putea folosi de politica monetară şi valutară ca să devalorizeze moneda şi să crească preţurile.

„Grecia va ajunge în situaţia de a renunţa la euro, ca să-şi poată folosi moneda naţională pentru ajustări şi restructurări „, afirma Ilie Şerbănescu.

Totuşi, Şerbănescu nu crede că Grecia va fi lăsată de celelalte state ale UE să renunţe la moneda unică. „Întâi, ar trebui ca statele mari şi puternice să iasă, altfel, s-ar produce un efect de avalanşă, iar Grecia ar ajunge la dezastru”, explică economistul.

Şi Slovacia vrea să renunţe la euro

La sfârşitul lui 2010, şi Slovacia şi-a pus problema să renunţe la moneda unică. „Dacă situaţia din zona euro va continua să se înrăutăţească, Slovacia va reveni la coroană”, a declarat Richard Sulik, preşedintele parlamentului slovac, citat de cotidianul rus Gazeta.

În cazul în care iniţiativa lui Sulik este susţinută, Slovacia va deveni prima ţară care părăseşte zona euro de bunăvoie.

Frământări şi în Portugalia

De asemenea, si finanţele Portugaliei provoacă îngrijorări, notează Der Spiegel. Ţara va trebui să primească refinanţare în valoare de 4,3 miliarde de euro în obligaţiuni, în aprilie. Jucătorii de pe piaţa economică se aşteaptă ca dobânda la obligaţiuni să fie atât de mare, încât Portugalia va trebui să apeleze la fondul de solidaritate al Uniunii Europene.

Totuşi, guvernul portughez susţine că va putea să împrumute fonduri de pe pieţele de capital. Împrumuturile Portugaliei au atras atenţia asupra finanţelor ei şi mulţi economişti se aşteaptă să urmeze exemplul Greciei şi Irlandei în solicitarea ajutorului internaţional, scrie Der Spiegel.

„Portugalia combate reconstrucţia fiscală ca să-şi atingă ţintele de reformă fiscală. Situaţia este diferită faţă de Grecia şi Irlanda.”, a declarat ministrul portughez al finanţelor, Fernando Teixeira dos Santos, citat de Reuters.

Cele mai citite

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...
Ultima oră
Pe aceeași temă