Peste 10.000 de solicitari de plata venite de la tarani pentru renta viagera nu au putut fi rezolvate din cauza incompletei definiri in legislatie a terenurilor agricole ce fac obiectul instrainarii sau arendarii. Renta se acorda taranilor varstnici care nu pot lucra pamantul. Parlamentul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 114 din decembrie 2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1031 din 27 decembrie 2006, stabilind ca se impune un aliniat nou in lege care sa defineasca terenurile care fac obiectul rentei. Astfel, renta este acordata pentru terenurile cu destinatie agricola situate in extravilan, asa cum sunt definite la art. 2, lit. a) din Legea fondului financiar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, a stabilit ca renta se plateste intr-o singura rata anuala in primul semestru al anului urmator celui pentru care aceasta este datorata. Masura a fost luata pentru a se asigura timpul necesar efectuarii platilor catre beneficiari. Plata se face in lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar, calculat de Banca Nationala, din anul pentru care este datorata. Dupa decesul rentierului, mostenitorii vor incasa ultima rata scadenta la data decesului, intr-o singura rata anuala, in primul trimestru al anului urmator celui pentru care se datoreaza renta, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor, a certificatului de deces in original, precum si a carnetului de rentier agricol al defunctului. In cazul proprietatii comune in devalmasie, renta viagera agricola se poate stabili si in baza declaratiei autentice notariale autentificate, referitoare la intinderea cotei-parti, data de comun acord de toti coproprietarii. Parlamentul a mai stabilit ca plata rentei viagere agricole se efectueaza de Agentia Domeniilor Statului, prin mandat postal, virament bancar sau orice alta modalitate prevazuta de lege. Pentru anul 2006 plata se face pana la data de 31 iunie 2007, fata de 31 mai 2007 – termenul prevazut in textul ordonantei.
Ce este renta?
Renta viagera reprezinta o suma de bani pe care o pot primi persoanele detinatoare de teren agricol pe care-l vand sau arendeaza, cu contract in acest scop, inregistrat la primarii. In caz de vanzare, renta este de 100 de euro pe an pentru fiecare hectar detinut si se acorda pe parcursul vietii proprietarului. In cazul arendarii terenului agricol se primesc 50 de euro pe fiecare hectar, atat timp cat terenul este arendat. Printre conditiile acordarii rentei amintim: beneficiarul trebuie sa aiba peste 62 de ani, sa aiba in proprietate mai putin de 10 hectare de teren agricol si sa pastreze pentru folosinta proprie o suprafata mai mica de 0,5 hectare. Solicitantii pot fi cei care au primit pamant prin legile fondului funciar sau mostenitorii, in urma succesiunii.
Documentele necesare
Pentru vanzare, actele se depun la Biroul judetean. In cazul in care terenul se vinde, sunt necesare: contractul de vanzare in original si fotocopie, actul de identitate al titularului, in original si copie, o cerere si doua declaratii-tip.
Cei care dau pamantul in arenda trebuie sa se prezinte cu contractul de arendare, inregistrat la primarie, actul doveditor al proprietatii, titlul de proprietate sau extrasul de carte funciara, plus o cerere si doua declaratii-tip.