Cu ani în urmă, când nu emitea pretenţii de mare reorganizator judiciar priceput să gestioneze soarta a sute de companii şi nici nu îşi cerea, de la tribuna Parlamentului, o „indemnizaţie decentă“ de minimum 9.000 de lei, avocatul-deputat Remus Borza vindea faianţă şi alte materiale de construcţii pe strada Valea Cascadelor din Bucureşti.
Toată lumea ştia că în respectivul perimetru fenomenul evaziunii cu materiale de construcţii era la el acasă, iar la un moment dat Fiscul s-a opus încercării lui Borza de a părăsi afacerea respectivă până când nu erau achitate datoriile la stat. Avocatul a lăsat însă în urmă, de-a valma, impozite neplătite şi datorii comerciale şi s-a făcut specialist în insolvenţe.
Până a se îmbogăţi din sutele de dosare de insolvenţă ce i-au fost atribuite în condiţii destul de neclare de aceiaşi câţiva judecători ai Secţiei Comerciale a Tribunalului Bucureşti, avocatul Remus Borza a încercat să îşi rotunjească veniturile implicându-se în diverse afaceri personale. Nu a reuşit să clădească niciodată un business propriu care să îl recomande apoi drept un manager de succes. Dar acest lucru, repetăm, nu l-a împiedicat să ajungă să gestioneze, din poziţia de practician în insolvenţă, soarta unor companii gigant. Dintr-o altă abordare, povestea avocatului-deputat Remus Borza este, într-adevăr, una de succes. La începutul anilor 2000, sprijinit de o văduvă din Sibiu, Borza îşi câştiga statutul de patron al Clubului Malibu – o cârciumă cu pretenţii de club ce funcţiona la parterul Teatrului Ion Creangă din Piaţa Amzei.
Apoi, în anul 2007, geniul insolvenţelor devenea acţionar la o firmă cu sediul pe strada Valea Cascadelor din Bucureşti, prin intermediul căreia vindea diverse obiecte sanitare, iar atunci când era cazul mai executa câte o lucrare.
Somat prin instanţă de parteneri
Firma prin intermediul căreia Remus Borza şi-a asumat statutul de comerciant pe Valea Cascadelor – locaţie vânată deseori de ANAF pentru practica aproape generalizată de evaziune fiscală s-a numit SC Axdesign Group SRL. Intrat în această firmă în ianuarie 2007, patronul Borza decidea după numai trei luni, în martie 2007, deschiderea unui punct de lucru pe strada Valea Cascadelor nr. 3-5.
Cu mari speranţe în viitorul afacerii, Borza a devenit încet-
încet acţionarul majoritar al firmei, ajungând să deţină o cotă de 75% din capitalul social. Performanţele economice s-au lăsat însă mult aşteptate. Încet-încet, firma lui Borza a început să fie tot mai des somată de partenerii comerciali pentru plata mărfurilor şi a serviciilor livrate. În 2009, de exemplu, SRL-ul lui Borza era chemat în judecată de o altă firmă, Unicom Cons SRL, ce îşi cerea plata datoriei. La fel au procedat SC Lorencic Bauservice SRL şi SC SRAC Cert SRL. Tuturor firmelor le‑au fost atunci recunoscute şi încuviinţate cererile de emitere a unor ordonanţe de plată împotriva firmei lui Borza. În aceste condiţii, însumând datorii de peste două milioane de lei şi deja înregistrând un capital negativ, Remus Borza a decis în iulie 2010 să abandoneze afacerea de pe strada Valea Cascadelor. Fiscul însă nu l-a lăsat.
Fiscul a făcut opoziţie cesiunii lui Borza
La data de 16.07.2010, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor la SC Axdesign Group SRL, Remus Borza a luat decizia de a-şi cesiona toate părţile sociale. Hotărârea a fost adoptată şi transmisă Registrului Comerţului în vederea operării schimbării de acţionariat. Surpriză, însă! La data de 17.08.2010, Administraţia Finanţelor Publice Sector 1 a contestat cesiunea lui Borza. Deoarece firma Axdesign Group SRL figura cu datorii la buget de 132.741 lei, Fiscul cerea judecătorilor de la Registrul Comerţului să nu aprobe ieşirea lui Borza din firmă până când nu erau achitate debitele. „Întrucât societatea nu oferă garanţii pentru plata debitelor datorate bugetului de stat, instituţia noastră este prejudiciată prin cesiunea părţilor sociale“, se argumenta în cererea AFP Sector 1. Cum judecătorul nu a aprobat cererea, Remus Borza a fost lăsat să plece din firmă, în ciuda datoriilor acumulate. Deşi el însuşi lăsase în urmă impozite neplătite şi datorii comerciale, avocatul Borza s-a specializat rapid ca administrator al afacerilor insolvente.