De la 1 aprilie 2007, comercializarea laptelui – livrarea sau vanzarea directa a laptelui si a produselor lactate – se face numai de catre detinatorii de cota, in limita cantitatilor de referinta disponibile.
Cota de lapte reprezinta dreptul producatorilor de lapte de vaca de a-si vinde productia pe piata. Guvernul a stabilit modul in care Romania va gestiona cota de lapte de 3,057 milioane tone, pe care a obtinut-o in urma negocierilor cu Uniunea Europeana. Hotararea ministrilor prevede metodologia acordarii cotelor de lapte, modul de alocare si reconstituire a rezervei nationale de lapte. Se asigura astfel controlul cantitativ al celor care participa la aprovizionarea pietei laptelui si al produselor lactate. Fiecare proprietar de vaci de lapte, indiferent de numarul vacilor detinute, poate solicita cota de lapte. Numarul estimat al celor care au dreptul de a solicita cota de lapte este de circa 1,2 milioane persoane fizice sau juridice.
In lipsa unei cote alocate, producatorii nu-si pot vinde laptele pe piata. Aceasta cota se refera doar la livrarile catre unitatile de procesare si la vanzarile directe si nu include autoconsumul.
Cum se obtine cota de lapte
Solicitarile se depun la filialele judetene ale Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), care functioneaza in cadrul Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Termenul de depunere a cererilor este 31 octombrie 2006. Cererile vor presupune si completarea datelor specifice pentru fiecare proprietar de vaci de lapte, astfel incat sa existe o concordanta clara intre numarul de vaci detinute si cota solicitata. Incepand cu 1 noiembrie 2006, se calculeaza cantitatea totala de lapte de cota solicitata, iar in conditiile in care ea va fi mai mica de 3,057 milioane tone, diferenta se constituie in asa-numita rezerva nationala, din care se va asigura redistribuirea ulte-rioara catre producatorii care se dezvolta, conform unor criterii ce vor fi stabilite in 2007. Potrivit actului normativ, cotele individuale de lapte se acorda pentru livrari si/sau vanzari directe, in baza unei solicitari scrise adresate DACL, prin emiterea unei decizii si inscrierea in Registrul Cotelor.
Obligatii
Incepand cu 1 aprilie 2007, in conditiile in care producatorii nu vand pe piata 100% din cota solicitata, aceasta li se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevanduta. Producatorii care realizeaza sub 70% din cota solicitata o vor pierde integral. O alta prevedere stabileste ca, pentru a beneficia de cote individuale de lapte, producatorii care isi extind capacitatea exploatatiei sau care realizeaza noi exploatatii de vaci de lapte dupa data de 31 martie 2006, care vor fi finalizate si populate pana la 1 aprilie 2007, trebuie sa se inregistreze in Registrul Investitiilor, infiintat de DACL.
Romania, la fel ca orice tara membra a UE, va fi penalizata daca depaseste cota de lapte. Pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota alocata, Romania va plati o taxa de 278,3 euro. Pentru recuperarea acestor penalizari, Romania va imputa aceste sume producatorilor care au realizat depasirile.
Hotararea de guvern mai stabileste ca producatorul care livreaza cumparatorilor o cantitate de lapte mai mare decat cota individuala de lapte disponibila este obligat sa plateasca o taxa de depasire pentru cantitatea suplimentara. Valoarea totala a acestei taxe reprezinta cantitatea de lapte recalculata in functie de continutul procentual de grasime de referinta individual multiplicata cu valoarea unitara a taxei stabilite de Comisia Europeana.
Daca la sfarsitul anului de cota rezulta depasirea cotei nationale de lapte, producatorii care au depasit cota individuala de lapte pentru livrari si/sau vanzari directe sunt obligati sa plateasca o taxa stabilita anual de Comisia Europeana.
Producatorii vor vira direct Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura contributia pentru depasirea cotei individuale de lapte pentru vanzari directe.