0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRefuzurile de plată au scăzut în sistemul bancar

Refuzurile de plată au scăzut în sistemul bancar

 

Băncile au refuzat la plată, în primele cinci luni, circa 48.500 de instrumente de debit, număr în scădere cu 31,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu o valoare totală de 3,05 miliarde lei, sumă cu 28% mai mică, diferenţa de dinamică fiind explicată prin sume mai mari refuzate la plată.

Anul trecut, refuzurile la plată în sistemul bancar au reprezentant 70.696 instrumente de debit, cu o valoare totală de 4,22 miliarde lei, potrivit Mediafax.

Din totalul instrumentelor refuzate în primele cinci luni, cele mai multe au fost bilete la ordin (45.696), urmate de cecuri (2.675) şi cambii (102), se arată într-un comunicat al RisCo, citând datele Băncii Naţionale.

Scăderea cu 31,5% a numărului de instrumente, dar care se reflectă într-o diminuare cu doar 28% a sumelor, se explică prin sumele mai mari refuzate la plată în acest an, în principal din lipsa totală a lichidităţilor pentru companiile respective, tendinţă care s-a accentuat din anul 2012.

“Dacă la începutul crizei financiare, multe companii aveau probleme la încasarea unor facturi şi, în consecinţă, nu dispuneau parţial de sume pentru a-şi achita propriile obligaţii, în ultimii ani observăm o reducere a acestui fenomen, dar şi o creştere a numărului de companii care fie îşi declară insolvenţa, fie nu îşi mai pot achita nici sumele către furnizorii principali de materii prime şi servicii”, a declarat în comunicat Dragoş Cabat, managing partner RisCo, citat de Mediafax.

El a arătat că pentru acest an scăderea numărului de incidente de plată indică totuşi o îmbunătăţire a condiţiilor economice din România, precum şi o diminuare în ultimul timp a încercărilor de fraudă în relaţiile comerciale.

“Dacă această tendinţă va continua în lunile următoare, putem considera îmbunătăţirea condiţiilor de afaceri ca fiind una structurală, nu doar conjuncturală”, a spus Cabat. Incindentele majore înregistrate cu instrumentele de debit au scăzut cu 38%, la 1,68 miliarde lei în perioada ianuarie-mai. În Bucureşti au fost refuzate la plată cele mai mari sume pentru instrumente de debit ale firmelor, de 905,61 milioane lei, urmat de judeţele Brăila (397,38 mil. lei) şi Timiş (217,71 mil. lei), la polul opus situându-se Botoşani (5,06 mil. lei), Covasna (3,75 mil. lei) şi Ilfov (1,52 mil. lei).

Datele BNR arată că în primele cinci luni au generat incidente de plată 15.717 titulari de cont persoane juridice, în scădere cu 29%, din care 10.590 sunt consideraţi că reprezintă un risc pentru sistem, iar 782 de persoane se află în interdicţie bancară. 

Cele mai citite

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...
Ultima oră
Pe aceeași temă