29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReevaluarea ratingurilor

Reevaluarea ratingurilor

» Agentiile Moody’s si Fitch ar putea sa reevalueze riscurile Romaniei in sens negativ arata un studiu al Danske Bank, cea mai mare banca din Danemarca.

 

» Supraincalzirea economiei poate duce in final la o crestere destabilizatoare a inflatiei.

Agentiile Moody’s si Fitch ar putea sa reevalueze riscurile Romaniei in sens negativ din cauza deficitului de cont curent mare, a cresterii rapide a creditarii si a inrautatirii semnificative a situatiei politice, releva un studiu realizat de Danske Bank.
Potrivit sursei citate, Moody’s ar putea schimba perspectiva ratingului Baa3 de la stabil la negativ, iar nota acordata de Fitch datoriilor in valuta pe termen lung ar putea cobori de la BBB la BBB-. Studiul Danske Bank releva ca agentia Standard&Poor’s va mentine ratingul Romaniei atribuit creditelor in valuta la BBB- cu o perspectiva pozitiva.

Atentie la rating!
Romania, la fel ca si Bulgaria, a fost generos "recompensata" de agentiile de rating dupa aderarea la Uniunea Europeana. "Statutul de tara membra a Uniunii este un factor pozitiv, care ar trebui sa contribuie la niveluri mai bune ale ratingurilor", se arata in studiul Danske Bank. Analistii bancii daneze considera insa ca ratingurile acordate Romaniei si Bulgariei par a fi prea bune, in conditiile in care in ambele tari procesul reformelor legate de cerintele Uniunii Europene sunt insuficiente, iar dezechilibrele externe sunt in crestere.

Tensiunile politice vor afecta economia
"Criza politica interna va afecta economia intrucat aceasta din urma nu poate fi in divort de prima", ne-a declarat profesorul Daniel Daianu. Acesta a subliniat ca in momente de criza politica este foarte importanta soliditatea institutionala. "Astazi Romania are posibilitatea sa-si testeze soliditatea institutiilor democratice. Daca perioada de ostilitate se va prelungi, economia va fi afectata", a spus Daianu, care a precizat ca instabilitatea politica va afecta executia bugetara.
"Daca in executia bugetara pana la finele primului semestru am dovedi nonsalanta fata de deficitul bugetar, semnalul nu ar fi bun pentru pietele interne si externe si am da apa la moara acestor asteptari", a spus profesorul Daianu.

Semnale de nesustenabilitate
Elementele punctate in studiul Danske Bank, care ar putea influenta deteriorarea ratingurilor, sunt semnele unei supraincalziri economice. "Supraincalzirea economiei inseamna o dinamica a ansamblului activitatii economice care nu poate avea durabilitate si nu poate fi sustenabila. Nesustenabilitatea inseamna o reluare a procesului inflationist, mai cu seama daca cererea interna este stimulata de diverse motoare, cum ar fi salariile, de exemplu, si care nu este intampinata de o oferta corespunzatoare. Atunci aceasta presiune se duce intr-o inflatie ce creste si care poate destabiliza economia", a explicat Daianu.

Agentiile nu confirma
Reprezentantii Moody’s si Fitch, citati de agentia NewsIn, nu au confirmat insa o eventuala evaluare negativa a ratingurilor Romaniei. Astfel, agentia Fitch nu a comentat informatia. Andrew Colquhuon, reprezentantul Fitch, a declarat ca balanta riscurilor asociate economiei este echilibrata. Pe de alta parte, reprezentantii Moody’s considera estimarea Danske Bank ca fiind incorecta. "Agentia Moody’s nu intentioneaza sa modifice nici ratingul, nici perspectiva calificativului suveran", a declarat analistul Kenneth Orchard.

Cele mai citite

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

FOTO. Accident cu cinci morți și un rănit, în județul Suceava

Un accident rutier soldat cu cinci morţi şi un rănit s-a produs, în această dimineaţă, pe raza localităţii Cumpărătura din judeţul Suceava, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă