17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReducerea deficitului bugetar, prin tăieri de personal şi sistarea primelor

Reducerea deficitului bugetar, prin tăieri de personal şi sistarea primelor

Ca să reducă deficitul bugetar, Guvernul va continua reducerile de personal, nu va plăti cel de-al 13-lea salariu şi nici primele de vacanţă, în următorii trei ani, informează Mediafax.

În plus, anul viitor, Guvernul va îngheţa coeficienţii de ierarhizare din Legea salarizării bugetare, se arată în noul proiect al Strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014.

Pentru anii următori se intenţionează reducerea deficitului bugetar la 3%, în 2012, la 2,4%, în 2013, şi la 1,9%, în 2014. Documentul relevă, însă, că politica de cheltuieli pentru perioada 2012-2014 va fi în continuare una restrictivă şi că aceste ţinte de deficit vor fi atinse în condiţiile continuării reducerilor de personal, eliminării plăţilor celui de-al 13-lea salariu, a tichetelor de masă şi a primelor de vacanţă, iar, pentru anul viitor, se face referire şi la „îngheţarea punctului de pensie„. 

Activitatea prestată în afara duratei normale a timpului de muncă va fi compensată şi anul viitor exclusiv prin ore libere.

Prin reduceri de personal, numărul de posturi va fi redus până anul viitor la 1,24 milioane angajaţi. În decembrie anul trecut, premierul Emil Boc anunţa că numărul de bugetari a scăzut la 1,27 milioane persoane.

Cheltuielile cu salariile vor continua să fie limitate în 2013 şi 2014, la 6,7% din PIB şi, respectiv, la 6,4% din PIB, informează Mediafax.

Pentru anul viitor, cheltuielile de personal ale bugetului general consolidat au fost stabilite luându-se în calcul „creşteri salariale acordate în două tranşe”, astfel încât în 2012 să fie recuperată integral diminuarea salarială din 2010.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă