Recuperarea datoriilor bugetare de la asociatii unor societati comerciale cu raspundere limitata care au emigrat este aproape imposibila.
„In prima faza nu se pune problema atragerii raspunderii solidare pentru asociati. Trebuie urmata procedura normala de executare silita, chiar daca unul dintre asociatii firmei cu datorii a decis sa emigreze”, a explicat Dorin Tiganas, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Mai precis, prima etapa consta in somarea firmei cu datorii. In cazul in care datoriile nu sunt platite, dupa 15 zile urmeaza poprirea pe conturi. „Daca nu sunt bani in conturi si nu exista elemente care sa arate ca acestea vor fi alimentate, va urma sechestrul asigurator pe bunuri, respectiv sechestrul executoriu cu vanzarea activelor in cazul neplatii datoriilor bugetare. Abia daca nici dupa aceste operatiuni nu se acopera datoria bugetara se poate trece la atragerea raspunderii in solidar”, a mai explicat oficialul ANAF.
Administratorii vor platii primii
Primii care vor avea bunurile personale puse sub sechestru vor fi administratorii societatii cu datorii. „Raspunderea solidara pentru asociati este abia in ultima faza. Daca administratorul sau asociatul a emigrat, instanta de judecata poate cere cautarea acestuia prin Interpol. Procedura este insa de lunga durata”, a mai spus Tiganas. Singura sansa ca statul sa-si recupereze mai repede banii de la asociatul care a emigrat lasand in tara o firma cu datorii este ca acesta sa vrea sa demareze o afacere in tara de destinatie. „Cele mai multe tari solicita cazierul fiscal din statul de origine pentru emigrantul care intentioneaza sa dezvolte acolo o afacere”, a incheiat purtatorul de cuvant al Fiscului.