17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRecolta-record de cereale, in ultimi cinci ani, jumatate din media UE

Recolta-record de cereale, in ultimi cinci ani, jumatate din media UE

Romania va inchide anul curent cu o productie de cereale de 2,8 tone/hectar, valoare peste media ultimilor cinci ani. In ciuda rezultatelor excelente inregistrate de agricultura autohtona si a estimarilor pozitive, suntem inca la jumatatea recoltei de 5,4 tone/hectar din Uniunea Europeana (UE), potrivit analistilor de la Eurostat. Anul trecut ne-am plasat pe ultimul loc intre cele 27 de state membre UE, cu o productie de cereale de 1,6 tone/hectar, recolta slaba, cauzata de cataclismele naturale ce au afectat majoritatea terenurilor agricole. Media ultimilor cinci ani, de 2,4 tone/hectar, plaseaza Romania pe locul 25. Ii depasim doar pe portughezi si pe greci, conform datelor Eurostat.
Anul 2008 a adus o gura de aer proaspat fermierilor romani, insa posibilitatea de a atinge media UE pentru recolta de cereale este inexistenta, ne-a spus Ioan Niculae, presedintele Interagro. "Nu putem atinge aceasta medie din cauza faptului ca la fiecare schimbare de Guvern se distruge tot ce s-a cladit. Noi avem o medie de 5,4 tone/hectar de grau si 6,2 tone de orz, insa fermierii cu terenuri mici si fara bani nu au cum sa produca nici jumatate", a afirmat Niculae. Liderii recoltelor europene sunt Irlanda (9,2 tone/hectar), Belgia (8,6 t/ha) si Olanda (8,3 t/ha), potrivit studiului Eurostat.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă