Datele descurajatoare cu privire la evolutia economiei romanesti in primul trimestru, prezentate recent de Institutul National de Statistica (INS), au determinat analistii sa-si revizuiasca semnificativ in jos prognozele referitoare la contractia produsului intern brut (PIB) din 2009.
Dupa ce in urma cu doua zile economistii Citibank si-au reinnoit prognoza privind evolutia din 2009 a PIB-ului romanesc, de la -4,3% la -6%, ieri economistii ING Bank Romania au anuntat ca se asteapta la o contractie economica de 7,1% pentru intreg anul, aproape dubla fata de estimarea precedenta (-3,5%), si la o scadere de 0,4% in 2010.
Pe rate anuale, analistii ING vad o adancire continua a recesiunii, la -8,5% in trimestrul al doilea si pana la -9,3% in trimestrul al treilea. Revenirea pe plus a PIB nu va surveni mai devreme de trimestrul al treilea din 2010, deoarece echipa analistilor ING estimeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 4,2% in 2009 si va creste doar cu 0,1% in 2010.
"In urmatoarele trei trimestre toate domeniile vor fi pe minus, pe rate anuale. Pe langa criza in sine, PIB-ul scade pe fondul supraincalzirii din 2008 si al efectelor decalate ale politicii monetare restrictive si ale politicii fiscale iresponsabile din 2008. In plus, agresivitatea cu care BNR a aparat cursul de schimb, care a avut ca efect inflamarea dobanzilor, se repercuteaza acum asupra economiei", a declarat Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
"Dincolo de recesiunea globala, exista o serie de factori specifici determinanti pentru contractia economiei locale. Datele pe aprilie, publicate saptamana aceasta, au fost mai slabe decat asteptarile: constructiile au scazut cu 13,7%, productia industriala cu aproape 10%, iar vanzarile cu amanuntul, cu 10,3%. Cu exceptia industriei, celelalte sectoare au inregistrat o deteriorare fata de primul trimestru, ceea ce arata ca economia se va contracta si mai mult in trimestrul al doilea", spun analistii ING. De asemenea, acestia subliniaza ca activitatea de creditare a continuat sa se comprime in aprilie, iar perspectivele sunt negative.
Totusi, privind pe rate trimes-triale (care reflecta mai atent starea economiei), analistii ING se asteapta la o imbunatatire a situatiei economice. Potrivit INS, pe rate trimestriale, PIB-ul a inceput sa scada inca din trimestrul III 2008, cu 0,1%, apoi cu 2,8% in ultimul trimestru din 2008 si cu 4,6% in primele trei luni din 2009. Pentru trimestrul II din acest an analistii ING prevad o temperare semnificativa a ritmului de scadere, la -1,4%, iar pentru trimestrul III este prognozata o scadere cu 0,2%. Abia in trimestrul IV PIB-ul este estimat sa revina in teritoriul pozitiv. "Prognoza noastra, de -8,5% pentru trimestrul II pe rate anuale, nu reflecta o inrautatire a situatiei economice, din contra, chiar o imbunatatire semnificativa, semn ca scaderile se vor tempera", spune Chidesciuc. El recomanda ca evolutia anuala a PIB sa fie privita ca fiind strans legata de insumarea evolutiilor pe rate trimestriale.
Prognoza ING se bazeaza pe un an agricol slab, nu unul dezastruos. Scenariul cel mai pesimist include un an agricol extrem de prost, ceea ce ar putea impinge scaderea PIB-ului din trimestrul III spre 11%. De asemenea, analistii ING vad somajul urcand la 8,5% pana la finalul anului si cred ca o majorare a taxelor este aproape inevitabila din 2010. A fost revizuita in scadere si prognoza de inflatie anuala, de la 7,1% la 6,3%. Deficitul bugetar este estimat la 6,9% din PIB.
Autoritatile estimeaza ca economia se va contracta cu 4% in acest an, deficitul bugetar va fi de 4,6% din PIB, iar somajul va urca la 8%.