23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRCA, la tarife mai mari, dar cu extindere in UE

RCA, la tarife mai mari, dar cu extindere in UE

De la 1 ianuarie 2007, asigurarea internationala Carte Verde va disparea ca document, iar politele de raspundere civila auto (RCA) interna vor avea extindere si pentru tarile din cadrul Uniunii Europene. In plus, de anul viitor, companiile de asigurari isi vor stabili singure tarifele pe care le vor practica.
Aceste motive, carora li se adauga cresterea limitelor de raspundere in conformitate cu standardele Uniunii, vor duce la majorarea primelor aferente politelor RCA. Unele companii au anuntat insa ca vor oferi tarife reduse pentru clientii care nu au fost implicati in accidente rutiere, in timp ce pentru ceilalti preturile vor fi ceva mai mari. Cu alte cuvinte, asiguratorii intentioneaza sa aplice sistemul bonus-malus, care recompenseaza soferii „cuminti” si ii arde la buzunar pe cei implicati in accidente.

Peste 3 milioane de polite RCA

La 1 aprilie 2006, conform raportarilor companiilor de asigurari autorizate sa practice asigurarea auto obligatorie, existau 3,1 milioane de polite RCA, insa in baza de date CEDAM erau inscrise doar 2,8 milioane de contracte, a declarat ieri presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Nicolae Crisan. El a subliniat ca exista o diferenta de 600.000 de autovehicule intre cele inmatriculate (3,7 milioane) si cele pentru care s-au incheiat polite de asigurare, care este reprezentata de masinile care nu circula pe drumurile publice din diverse motive, fie sunt abandonate, dar neradiate, fie sunt functionale, dar neutilizate in trafic etc.
Piata romaneasca a asigurarilor auto va depasi nivelul de un miliard de euro in cursul acestui an, comparativ cu un volum al primelor subscrise in 2005 de 930 milioane de euro, a declarat directorul general al companiei Allianz-Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu.
„Din estimarile noastre, politele auto au generat in 2005 doua treimi din volumul primelor subscrise pe segmentul asigurarilor generale. Practic, 38-39% din totalul subscrierilor din asigurarile auto provin din vanzarea de polite CASCO, iar 28% din raspunderea civila auto (RCA) si Carte Verde”, a spus Constantinescu in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Cele mai citite

Prețurile apartamentelor au crescut cu 15% în septembrie. Orașul cu cele mai mari scumpiri

Prețurile apartamentelor, atât noi cât și vechi, au crescut cu 15% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună din anul precedent, potrivit datelor de...

Alvaro Morata, nevoit să se mute din cauza unui scandal cu primarul!

Atacantul lui AC Milan, Alvaro Morata, a anunțat că va fi nevoit să se mute din localitatea Corbetta, după ce primarul orașului a dezvăluit...

Ministerul Apărării al Ucrainei: Cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au murit în captivitate în Rusia

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Apărării al Ucrainei, cel puțin 177 de prizonieri ucraineni au decedat în închisorile rusești de la începutul...
Ultima oră
Pe aceeași temă