-0.6 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRăzboiul lui Clotilde Armand cu firma de salubritate Romprest

Războiul lui Clotilde Armand cu firma de salubritate Romprest

Lupta dintre primarul sectorului 1, franțuzoaica naturalizată în politica dâmbovițeană de USR, Clotilde Armand, și compania de salubritate Romprest, dar și interesele financiare și de management divergente din cadrul acesteia din urmă, au transformat cel mai bogat, dar și cel mai disputat, din punct de vedere electoral, la ultimele alegeri locale, sector al Capitalei, într-un periodic carnaval stradal al gunoaielor.

În replică, Romprest, compania de salubritate contractantă a Primăriei Sectorului 1 din Bucureşti, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că va sista serviciul de salubrizare al sectorului.

În aceeaşi vreme, ambițioasa și războinica Clotilde Armand, pri­marul sectorului 1, spune că dacă Romprest va înceta serviciul de salu­brizare, primăria va contracta în regim de urgenţă alt operator, conform ZF.

„Dacă această companie lasă din nou gunoiul pe străzi şi refuză să-şi onoreze obligaţiile contractuale, din data de 12.02.2021 va intra alt operator în regim de urgenţă“, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Sorin Velicu, directorul operaţional al Romprest, spune că firma va fi obligată să sisteze serviciile de salubrizare, având în vedere că plăţile restante ale primăriei sunt de peste 100 milioane de lei, iar facturile nu s-au mai plătit din iulie 2020.

 „Noi nu dorim să sistăm, suntem nevoiţi să sistăm pentru că nu mai avem resurse finan­ciare. De șapte luni susţinem prin împrumuturi bancare activitatea firmei. Din luna iulie nu ni s-a plătit nicio factură,“ spune Sorin Velicu.

Potrivit acestuia, serviciul de salubrizare a costat mai puţin de 3 lei pe metru pătrat în 2019, în vreme ce în sectorul 3 costul a fost de 8 lei/mp, iar în sectorul 4 de 4 lei/mp. Clotilde Armand spune însă că serviciul de salubrizare în sectorul 1 este mai scump şi de 10 ori faţă de restul ţării.

Autoritatea contractantă pentru serviciul de salubrizare este Consiliul Local al Secto­rului 1, contractul fiind semnat în vara lui 2008 şi are o durată de douăzeci și doi de ani, cu condiţia să se investească într-o staţie de sortare, altfel durata ar scădea la 18 ani.

Scandalul cu salubrizarea sectorului 1 este în a doua fază acum, după ce, la preluarea mandatului, primarul Clotilde Armand a cerut reducerea facturilor. Actualul primar nu e nici pe placul lui Ludovic Orban, nevoit să recunoacă faptul că PNL nu a avut candidat la Sectorul 1.

Romprest are cea mai ieftină factură de gunoi din București

Primăria Sectorului 1, cel mai bogat sector din Bucureşti, atrage cele mai multe venituri la bugetul local, peste 250 de milioane de euro anual. Factura Romprest este însă cea mai ieftină.

Factura de salubrizare pentru Sectorul 1 în 2019 a fost de aproape 200 milioane de lei, adică circa 12,8% din bugetul local. În 2020, factura a fost de 228 mil. lei, adică 11% din bugetul local, care a crescut. Ca pondere în bugetul local, cheltuielile cu salubrizarea sunt cele mai mari în sectorul 4 – 15,1%, iar în sectorul 3 sunt de 10,7% din bugetul local.

Romprest, administrată de compania românească Europrest, a avut anul trecut afaceri de 241 milioane lei şi un profit de 67 milioane lei. Romprest avea în 2019 un număr de aproape 2.600 de angajaţi, potrivit datelor publice.

”Primarul nu poate aprecia discreționar, in afara Consiliului sau Comisiei împuternicite, asupra rezultatului acestei negocieri, nu poate decide sau dispune în locul acestora și nu poate stabili caracterul fezabil, viabil sau nu al unor soluții, a căror aprobare revine exclusiv Consiliului Local,” spune Adimi.

 Miercuri, Marian Bogdan Adimi, directorul general adjunct și vicepreședinte al Consiliului de Admnistrație al Romprest, a transmis o scrisoare deschisă intitulată ”Demers pentru evitarea unei Situații de urgență sanitară majoră”  celor doi președinți ai USR-Plus, Dacian Cioloș și Dan Barna, solicitându-le să ia act de situația creată de atitudinea primarului sectorului 1 Clotilde Armand și să intervină cu autoritatea funcțiilor lor.

Romprest cere celor doi lideri politici ai USR-Plus să îndrepte erorile și reaua-credință pe care le manifestă colega lor de partid, Clotilde Armand, față de companie.

Operatorul de salubritate din Sectorul 1, Romprest, va continua serviciul de salubritate din data de 11 februarie 2021, dacă Primăria Sectorului 1 face în 10 februarie 2021 o plată parțială între 10 și 16 milioane de lei, a declarat pentru G4media.ro Sorin Velicu, directorul operațional Romprest.

 

Romprest este de acord cu reeșalonarea datoriilor

 

La începutul lunii februarie, Romprest a trimis o adresă Consiliului local al Sectorului 1 prin care a anunțat că, din data de 11 februarie 2021, întrerupe serviciul de salubritate din sector, inclusiv colectarea deșeurilor de la populație, dacă Consiliul local al S1 nu adoptă o decizie prin care să valideze oferta companiei privind eșalonarea facturilor de 101 milioane de lei scadente pentru lunile iulie – noiembrie 2020.

Chiar dacă primăria face plata parțială, iar Romprest continuă serviciul de salubritate, operatorul așteaptă în continuare decizia Consiliului local privind plata eșalonată a facturilor restante, a precizat Velicu.

În cadrul comisiei tehnice de mediere, Romprest a propus încă din 25 ianuarie 2021 eșalonarea datoriei pe 8 luni, cu o perioadă de grație de 3 luni, și reducerea costurilor pentru primărie cu 20 la sută pentru următoarele 6 luni, prin reducerea frecvenței serviciilor de curățenie pe străzi.

Potrivit directorului operațional al Romprest, Sorin Velicu, reducerea frecvenței privind curățenia înseamnă că, pe anumite străzi, compania va mătura doar o dată, nu de două ori pe săptămână. Se va renunța, astfel, la măturatul de duminică. Stropirea străzilor nu se va mai face în lunile aprilie, mai și iunie, iar spălarea carosabilului se va face doar în aprilie, luna curățeniei. 

 

Interese oculte basculează în spatele scandalului

 

Clotilde Armand PLUSează miercuri 14 milioane de lei către Romprest, dar continuă războiul cu Marian Bogdan Adimi.

” O parte dintre acționarii Companiei Romprest SA au decis anul trecut să ne șantajeze lăsând gunoiul pe străzile Sectorului 1. Săptămâna trecută au început din nou acest șantaj amenințând că de mâine nu vor mai ridica gunoiul. Argumentele? Nu mai au bani de salarii și de combustibil din cauza că Primăria Sectorului 1 nu a plătit facturi declarate nelegale de Curtea de Conturi din vremea primarului diamant. Pentru aceste facturi Romprest a cerut executarea silită a Primăriei iar instanța le-a respins solicitarea.

“Clotilde Armand susține ca a informat compania de salubritate cu privire la rezilierea contractului și că a cerut să i se comunice programul de colectare a deșeurilor. Romprest dezminte! Săptămânal peste 1000 de tone de gunoi se adună în Sectorul 1. Pentru cine pregătește Armand terenul? Ce mai fac francezii de la Veolia?, se întreabă luju.ro.

 

Am transferat astăzi către Romprest suma de 14 milioane lei pentru plata salariilor și a combustibilului. Solicitarea lor era plata a 100 milioane lei pentru facturi restante, în condițiile în care anul trecut Primăria Sectorului 1 a achitat deja 200 de milioane lei către Romprest. Totodată, sper că toți angajații acestei companii să conștientizeze că sunt importanți pentru noi și comunitatea locală.

 

Cred că se încearcă eliminarea Romprest,” declară Dan Podaru, consilierul liberal desemnat de Consiliul Local pentru a conduce Comisia de Mediere cu firma angajată de Primărie cu mulți ani înainte.

 

”Îl vom acționa în instanță pe directorul general adjunct al Romprest pentru toate calomniile, șantajul și linșajul mediatic orchestrat de acesta.”, a transmis Clotilde Armand pe Facebook miercuri după-amiaza.

Acționarii Romprest

Potrivit portalului Confidas, conform G4Media.ro, structura acționariatului Romprest Service este următoarea, în acest moment:

DETACO LTD (Canada) – 42.69 %

EUROPREST INVEST SRL (România) – 30 %

PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL (România) – 13.76 %

SC COMPANIA NAŢIONALĂ AEROPORTURI BUCUREŞTI SA (România) – 10 %

FIRSTCOM LLC (SUA) – 3.54 %

Detaco LTD Canada este deținută de compania românească Magnum International Consulting, al cărei unic acționar este Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul de 27 de ani al lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS. Păcuraru jr. a preluat acțiunile Detaco LTD Canada de la Alexandru Cosmin Walter, fiul fostului patron, Florian Walter (fost Bucșă, decedat în 2019, fin al fostului ministru PSD al Transporturilor, Miron Mirea).

În schimb, companiile Europrest Invest și Premium Management Team sunt deținute de Andrei-Mihai Dracea, care controlează 43,76% din Romprest.

Managerul companiei Bogdan Adimi, mâna de fier

Este pachetul de acțiuni la Romprest preluat în 2014 de la fondul de investiții 3i Group PLC de către oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu, zis Milionarul fără chip, și Radu Budeanu, patronul Cancan și Gândul, ambii membri ai grupului de la Monaco. Dobrescu a preluat 30 la sută din acțiunile Romprest prin firma Europrest Invest SRL, iar Budeanu, 13,76%, prin Premium Management Team.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în octombrie 2010, Dragoș Dobrescu a vândut 99,9% din Europrest Invest către Energymixx Europe – S.A. În februarie 2017, Energymixx Europe – S.A. (redenumită Europrest S.A.) i-a cedat firma Europrest Invest lui Andrei-Mihai Dracea.

În august anul trecut, Drăcea a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni la Premium Management Team de la Radu Budeanu. Așadar, acum, Dracea controlează 43,76 la sută din Romprest. De menționat că administrator la Europrest Invest este Bogdan Adimi, fost șofer si paparazzo, actual vicepreședinte al CA al Romprest și director adjunct.

Orlando Valache era membru în CA al Romprest și administrator al operatorului de salubritate din partea Premium Management Team pe când această firmă era deținută de Radu Budeanu.

Și în fine, acționarul minoritar Firstcom LLC din SUA este reprezentat de Marian Măgureanu, alt administrator al Romprest, fiul fostului director al SRI post-decembrist, Virgil Măgureanu.

De observat că, în acest moment, nici una dintre grupările care dețin Romprest – Păcuraru vs Dracea – nu deține pachetul de control în companie. Orice decizie majoră în operatorul de salubritate ar trebui arbitrată de Compania Națională Aeroporturi București SA, companie controlată de Ministerul Transporturilor (80% din acțiuni).

Nume grele din politică, fotbal și lumea afacerilor în istoricul Romprest

Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul oficial, Romprest a fost fondată în anii 2000 de către Elena și Alexandru Cristian Barabancea, Stoica Spirea-Daniel şi Rodica și Octavian Borţoi, cu toții din București, locuind la bloc.

Pe Elena Barabancea o întâlnim acum în poziția de director adjunct al Companiei Municipale Eco Igienizare, provenită din Voluntari-ul lui Pandele.

În august 2001, fondatorii Romprest au vândut acțiunile către mai multe firme printre care Viva România, deținută de Florian Walter (fost Bucșă, finul ministrului PSD de atunci al Transporturilor, Miron Mitrea).

În octombrie 2001, în acționariatul Romprest intră cu 10 % Compania Națională Aeroporturi București SA, controlată de Ministerul Transporturilor, condus pe atunci de Miron Mitrea.

În anii următori printre acționarii Romprest îi regăsim și pe Cristi Borcea de la Dinamo sau Stelică Barna, fostul consilier general PSD care și-a trădat partidul și a votat în favoarea primarului general Traian Băsescu pentru construcția pasajului Basarab.

În 2008, anul semnării contractului pe 25 de ani cu primăria liberalului Andrei Chiliman, Romprest era deținută de compania canadiană Detaco Ltd (controlată de Florian Walter), cu 60 %, de Compania Aeroporturi, cu 10 % și de către fondul de investiții 3i GROUP PLC, cu 30 %, relatează G4Media.ro.

 

 

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

OMS cere din nou Chinei date despre înţelegerea modului în care a început pandemia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut din nou Chinei – la cinci ani de la începutul pandemiei covid-19 – să împărtăşească datele şi...

Cererile de recuzare ale judecătoarei din dosarul lui Călin Georgescu au fost respinse

Un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins luni, ca neîntemeiate, cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei care se...

Israelul a interceptat două „proiectile” trase deasupra teritoriului său din nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană a anunţat luni că a interceptat două "proiectile" trase deasupra teritoriului israelian din nordul Fâşiei Gaza, unde este în război de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă