3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRatingul SUA a fost coborât. Ce consecinţe va avea decizia S&P?

Ratingul SUA a fost coborât. Ce consecinţe va avea decizia S&P?

Standard and Poor’s a coborât ratingul suveran al Statelor Unite de la AAA la AA+ pentru prima dată din 1941 până în prezent. Pieţele financiare, organismele economice internationale şi instituţiile bancare privesc nedumerite spre continentul nord american şi aşteaptă reacţiile. Ce reacţii? Nici ei nu ştiu.

Washington Post a încercat în cadrul unei analize să explice care ar fi urmările logice ale acestei retrogradări a ratingului SUA, pentru a vedea dacă economia mondială va fi lovită de un puternic val care ar aduce haos pe pieţele financiare la nivel global, sau dacă această acţiune a agenţiei nu va provoca de fapt, nicio schimbare.

Presupunând că acest anunţ va avea un efect considerabil, scenariul este prezentat în felul următor: dacă datoria SUA intră pe o pantă descendentă, multe alte instrumente economice vor avea parte de acelaşi traseu. Atunci când Moody’s a pus sub perspectivă negativă datoria SUA ca urmare a menţinerii plafonului datoriei, agentia a avertizat de asemenea şi asupra altor 7.000 emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de 130 miliarde de dolari care sunt susţinute în mod direct din plăţi efectuate de guvern, cum ar fi obligaţiunile municipale. Obligaţiunile care nu depind direct de guvernul federal, cum ar fi cele emise de unităţile medicale finanţate prin programe Medicare sau companiile de securitate contractate de Pentagon ar putea fi, de asemenea, revizuite negativ. Pe lângă aceasta, ratele dobânzilor (cum ar fi cele ale creditelor ipotecare, pentru maşini sau cărţi de credit) sunt ancorate în trezoreria SUA, ceea ce înseamnă că o scadere de rating va forţa creşterea ratei dobânzii şi în cazul datoriei Statelor Unite. Iar un asemenea eveniment va conduce la necesitatea unui împrumut din afara sistemului şi, implicit, o presiune şi mai mare pusă pe umerii economiei slăbite.

O altă consecinţă imediată ar putea fi starea generală de nesiguranţă. Potrivit jurnalistului economic Ezra Klein, decizia menţinerii plafonului datoriei a stimulat această revizuire a ratingului de ţară. Acesta susţine că ” punctul forte al economiei globale este simpla idee că Trezoreriile sunt imune la riscuri”. O retrogradare ar însemna că aceste instituţii nu se mai supun acestei reguli si astfel întregul sistem se clatină. Ultima dată când economia s-a aflat într-o situaţie similară a fost în 2008 când titlurile imobiliare cu grad ridicat de risc evaluate la AAA nu erau atât de sigure pe cât se credea. Rezultatul a fost criza financiară în care încă se află omenirea.

Pe lângă toate acestea, mulţi investitori instituţionali, cum ar fi fondurile de pensii sau fondurile de investiţii pe piaţa monetară, vor fi obligate să păstreze un anumit procent din activele cu rating AAA, ceea ce înseamnă că multe dintre acestea vor fi forţate să vândă titluri de stat emise de SUA, în contextul acestei reduceri a calificativului. Având în vedere că fondurile de investiţii pe piaţa monetară gestionează aproape 338 de miliarde de dolari americani, această consecinţă ar conduce la rândul ei la o inundare a pieţei cu obligaţiuni americane, care ar majora dezastrul economic deja generat de scăderea ratingului.

Pe de altă parte, coborârea ratingului ar putea să nu aibă niciun fel de efect. Ratingurile sunt folosite în general pentru a sugera, pentru a determina starea „de sănătate” a entităţilor, stare care ar putea fi necunoscută multora dintre investitori. Dar toată lumea ştie care este situaţia economică a Statelor Unite, iar acum că dezbaterea legată de plafonul datoriei este deja un subiect încheiat, nimeni nu se aşteaptă să fie o problema rezolvabilă în viitorul apropiat. Prin urmare, investitorii care în mod normal ar tinde să se abţină de la achiziţii ar putea să facă o excepţie pentru trezoreria SUA. Într-adevăr, unele fonduri de pensii şi de investiţii pe piaţa monetară ar putea adopta un model investiţional mai puţin restrictiv pentru a putea cumpăra în continuare titluri de stat americane, dată fiind decizia agenţiei. Mai mult, ratingul AA este încă un rating foarte ridicat. Companiile evaluate la AA au aceeaşi performanţă ca cele evaluate AAA, potrivit agenţiei de rating Fitch. Şi, nu trebuie uitat cazul Japoniei al cărei rating a fost coborât de la AA- la AA în ianuarie iar pieţele financiare nu au reacţionat în niciun fel.

În concluzie, Statele Unite nu s-au mai confruntat cu o asemenea situaţie, prin urmare este dificil de estimate care vor fi consecinţele. În aprilie, S&P şi-a anunţat schimbarea perspectivei de rating asupra SUA pentru prima dată de la Pearl Harbour. Moody’s şi-a menţinut ratingul maxim pentru SUA de la deschiderea agenţiei până în prezent ceea ce face ca acest eveniment să fie primul de acest fel din istoria economiei americane.

 

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă