22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRating scazut din cauza populatiei sarace si a institutiilor fragile

Rating scazut din cauza populatiei sarace si a institutiilor fragile

» Moody’s: Bugetul pe 2009 este construit pe previziuni optimiste si nu exista plan de urgenta in perioada de criza.

» Fitch: Datoria guvernamentala mica  raportata la PIB, de circa 20%, sustine ratingul.

Una dintre cele trei agentii de evaluare financiara, Standard&Poors, a penalizat Romania cu reducerea ratingurilor, ceea ce a surprins analistii, banca centrala si piata financiara. Desi cele mai pesimiste estimari indica o crestere semnificativa a economiei sale, Romania are cel mai jos rating din Uniunea Europeana, inferior celui atribuit altor tari care au intrat oficial in criza. Celelalte doua mari agentii de rating ale lumii, Fitch si Moody’s, nu au de gand sa coboare ratingul Romaniei in viitorul apropiat, insa si pentru analistii lor Romania este mai riscanta decat tarile care au intrat oficial in criza, deoarece are o populatie mai saraca si institutii publice fragile.
Deocamdata raspunsul pietei financiare romanesti a fost neutru, leul fiind acoperit de protectia dobanzilor mari din piata monetara, iar bursa a reactionat, mai degraba, la pas cu marile piete ale lumii, unde cotatiile actiunilor au urcat.

Fitch: exista o presiune de reducere a ratingului Romaniei
Deocamdata Fitch si Moody’s mentin ratingurile deja atribuite, deci nu vad in alegeri un risc major. Totusi, analistii lor sustin ca severitatea fata de Romania poate fi explicata prin fragilitatea economiei sale, ceea ce o face mai vulnerabila in fata crizei.
"Faptul ca tarile baltice si Ungaria au un rating mai mare decat al Romaniei este motivat partial de fundamentele economice mai puternice: sunt economii mai bogate (un PIB pe cap de locuitor mai mare) si institutii publice mai puternice, ceea ce inseamna ca vor putea sa reziste socurilor mai bine, cum ar fi chiar problema cu care se confrunta regiunea in momentul de fata", ne-a declarat analistul principal pentru Romania al Fitch, Andrew Colquhoun.

In momentul de fata exista o presiune pentru micsorarea calificativului de tara atribuit de Fitch Romaniei, avertizeaza Colquhoun. Pe de o parte, perspectiva negativa a ratingului Romaniei poate fi atribuita si pietelor externe, in conditiile in care creditarea si imprumuturile externe au crescut in Romania. "Totusi, autoritatile ar putea sa incerce sa controleze mai bine riscurile Romaniei, apucand fraiele politicii fiscale si urmarind reforme structurale si institutionale care sa imbunatateasca flexibilitatea economiei reale a Romaniei", a declarat analistul Fitch.
Fitch considera ca Romania trece printr-o perioada nesigura si riscanta de ajustare, pe masura ce bancile si alti creditori nu mai au acelasi acces la finantari, ceea ce va duce la o incetinire a cresterii creditarii si a economiei reale.

 

"Datoria guvernamentala mica  raportata la PIB, de circa 20%, sustine ratingul, insa politica fiscala mai slaba in contextul unei incetiniri a cresterii economice, a unui program electoral bogat in acest an si a riscurilor viitoare submineaza puterea ratingului pe termen mediu", avertizeaza Colquhoun.
"In viitorul apropiat, marirea excesiva a salariilor pentru un grup de salariati risca sa aprinda o raspandire la scara mare a inflatiei, ceea ce ar mari cu mult primejdiile ce pandesc Romania, care trece printr-o perioada de ajustare a economiei", a conchis analistul Fitch.

Moody’s: Romania, protejata de statutul de tara membra UE
Perspectiva ratingului Romaniei este stabila la Moody’s, iar agentia nu prevede o micsorare in viitorul apropiat, spune analistul pentru Romania al Moody’s, Kenneth Orchard. "Ratingul atribuit Guvernului Romaniei este la Baa3, cel mai mic grad in categoria ratingurilor investitionale. Credem ca Romania sta bine pe aceasta pozitie", a declarat pentru "Romania libera" analistul Orchard. Datoria guvernamentala este scazuta, iar statutul de tara membra a comunitatii europene va fi destul pentru a sprijini Romania in urmatorii ani grei.

Si Orchard reitereaza argumentele analistului Fitch: statele baltice si Ungaria sunt membre mai vechi ale UE, au institutii publice puternice si au o populatie mai bogata, tinand cont de raportul PIB pe cap de locuitor. "Politicile guvernamentale tind sa fie mai putin predictibile. Politicile se pot schimba des si exista putina planificare pe termen mediu", a aratat Orchard. "Bugetul pe 2009 este construit pe previziuni optimiste si nu exista plan de urgenta in perioada de criza. In plus, Comisia Europeana a repetat de cateva ori ca tara are probleme de justitie", a mai spus Orchard.

Recesiunea nu va avea un impact asupra perspectivei ratingului. "Nu retrogradam Germania sau SUA doar pentru ca sunt in recesiune si acelasi lucru nu se va intampla nici cu Romania", a mai spus analistul Moody’s. Romania ar putea sa para mai solida in postura de debitor decat tarile baltice si Ungaria, insa Romania este in urma acelor tari din perspectiva ciclurilor economiei, este de parere Orchard. "Moody’s crede ca o criza este putin probabila, dar imbunatatirea relativa a situatiei va disparea pentru o perioada de timp", a conchis analistul Moody’s.

Investitiile strategice in Romania, imune la decizia S&P
Masura de coborare a ratingului de tara din partea Standard&Poor’s nu influenteaza viitoarele investitii strategice in Romania, ci doar investitiile de portofoliu, spun analistii. Pe piata valutara, cursul leului a fost relativ stabil dupa anuntul S&P, osciland intre 3,70 lei/euro si 3,76 lei/euro, probabil protejat si de dobanzile mari de pe piata interbancara. Decizia de retrogradare a Romaniei in zona tarilor cu grad ridicat de risc, singura din Uniunea Europeana, este considerata pripita si exagerata de catre unii analisti, deoarece majorarile salariale ale profesorilor nu fusesera  puse in aplicare si Romania sta mai bine macroeconomic decat Ungaria, Bulgaria si tarile baltice, tari mai bine cotate decat Romania de catre S&P. Potrivit altor analisti, chiar daca decizia S&P e justificata sau nu, Romania tot se va finanta mai scump.

"Romania sta mult mai bine macroeconomic decat Bulgaria, Ungaria si tarile baltice, care in schimb sunt mai bine cotate de S&P. Consider ca au cam exagerat si s-au cam pripit. Nu aveau certitudinea punerii in aplicare a majorarilor salariale pentru profesori. Pe de alta parte, deficitul de cont curent al Romaniei, considerat o problema majora de catre S&P, da semne de stagnare, iar daca l-am facut, inseamna ca am avut finantare pentru el. Daca nu aveam finantare, nu am fi facut acest deficit", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Potrivit lui Anghel, Ungaria a avut ani la rand un deficit bugetar de peste 3%, chiar de 8%, iar acum cere ajutorul FMI si tot e mai bine cotata decat Romania.

"Principalul efect al acestei masuri este ca vom avea costuri in crestere ale imprumuturilor publice. Probabil scumpirea finantarii in cazul bancilor va fi mai redusa daca se va face de la bancile-mama, dar vor gasi un motiv in plus sa mareasca dobanzile la credite. E un impact negativ de imagine, iar investitorii ne vor privi mai cu prudenta. Moneda nationala se va confrunta cu presiuni puternice de depreciere. E un semnal puternic pe care-l aduc guvernantilor, din cauza incetinirii reformelor si concentrarii pe alegeri", a mentionat Cristian Ionescu, directorul general al Coface. Potrivit lui Ionescu, chiar daca decizia S&P este justificata sau nu, noi tot va trebui sa suportam costurile.

"Pana in prezent, banca centrala s-a cam ocupat de tot, dar macar de acum incolo politicul sa nu mai puna piedici." Investitorii straini vor continua relocarile din Vest inspre Est, atrasi de marjele consistente de profit pe care le gasesc aici, pe fondul costurilor scazute cu forta de munca, spune Anghel. Investitiile straine tot cresc, chiar se intensifica.

BNR nu se astepta la reducerea ratingului
Romania nu are o economie mai vulnerabila fata de alte tari, iar reducerea ratingului de catre Standard &Poor’s era greu previzibila, sustine Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Spre surprinderea analistilor si a bancii centrale, agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a penalizat Romania pentru politicile cu efect electoral prin reducerea ratingului pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung la BB± de la BBB- si calificativul pentru creditele pe termen scurt la B de la A-, ambele fiind plasate la perspectiva "negativa".

Semnalul dat pietelor financiare internationale este negativ, deoarece pentru creditele in valuta Romania pierde statutul de economie cu "grad investitional", ceea ce va duce la scumpirea imprumuturilor in valuta, fie ca sunt facute de stat sau de companiile romanesti.

S&P innegreste ratingul Bucurestiului
Agentia de rating Standard&Poor’s (S&P) a scazut perspectiva calificativului de risc al Bucurestiului de la stabila la negativa, ca urmare a retrogradarii Romaniei de luni. In acelasi timp, agentia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung la "BB±".

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă