30 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRata inflatiei va fi sub 5% la sfarsitul anului

Rata inflatiei va fi sub 5% la sfarsitul anului

Rata inflatiei va scadea, in decembrie 2006, sub 5%, fata de 8,6% la sfarsitul anului trecut, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. El a explicat ca efectul imediat al majorarii tarifelor la utilitati de la inceputul lunii acesteia va insemna o crestere a preturilor cu 0,5 puncte.

„Nu putem anticipa efectul secundar al majorarii pretului la gaze in noiembrie, dar efectul imediat este anticipat la 0,5 puncte procentuale in inflatie”, a spus Isarescu.
Totodata, guvernatorul a aratat ca majorarea preturilor din ultimele luni ale acestui an demonstreaza ca incadrarea in tinta de inflatie de la sfarsitul anului nu a fost sustinuta de amanarea ajustarii unor preturi administrate.

Legumele au vitaminizat procesul dezinflationist

Potrivit guvernatorului, dinamica foarte buna a preturilor volatile – legume, fructe, oua si combustibili – a accelerat procesul dezinflationist. Astfel, in octombrie, pe acest segment s-a inregistrat, conform raportului BNR, o deflatie in termeni anuali de -0,6%.
Isarescu a tinut sa precizeze ca exista inca potentiale pericole asupra inflatiei, printre care a enumerat o eventuala relaxare a politicilor fiscale sau salariale.
„Mesajul este pentru o politica pe termen lung, nepanicata si profesionista”, a adaugat Isarescu.
El considera ca nu sunt de dorit presiuni suplimentare asupra preturilor de consum, care ar reclama masuri de corectie. In opinia guvernatorului BNR, o posibila parghie pentru contracararea unor factori inflationisti ar putea fi chiar majorarea cotelor de impozitare, asa cum a recomandat si Fondul Monetar International.
„Masurile monetare sunt in acest moment cele mai nedorite, dar nu total excluse”, a explicat Isarescu.

Cele mai citite

Bumerangul votului britanic: De la putere la pedeapsă

Surprinzător sau nu, anihilarea conservatorilor s-ar putea să nu fie rezultatul cel mai important al alegerilor generale din 2024 din Marea Britanie. Și asta,...

Lucrările la tronsonul 4 al autostrăzii Sibiu – Pitești au avansat

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că lucrările la tronsonul 4 al autostrăzii Sibiu – Piteşti au ajuns la 45%. Constructorii au finalizat aproape jumătate...

„Home Routing” restricționează colectarea de dovezi pentru aplicarea legii, avertizează Europol

Într-un document de poziție publicat recent, Europol trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care Tehnologiile de Îmbunătățire a Confidențialității (PET)...
Ultima oră
Pe aceeași temă