18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRata de absorbţie efectivă a fondurilor europene pe Ministerul Economiei este de...

Rata de absorbţie efectivă a fondurilor europene pe Ministerul Economiei este de 17%

Rata de absorbţie efectivă a fondurilor europene prin programele derulate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este de 17%, principalele probleme în accesarea banilor europeni fiind achiziţiile publice şi perioadele lungi de evaluare a proiectelor, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, la Forumul IMM-urilor, potrivit Agerpres.

‘Rata absorbţiei efective a fondurilor europene este de 17%, procent care mă nemulţumeşte. De aceea, 2012 trebuie să reprezinte anul cu cel mai înalt plafon destinat beneficiarilor. Nu este suficient să declarăm că priorităţi ale guvernului sunt un domeniu sau altul, o categorie socială sau alta. Voi susţine şi voi promova personal orice măsură care ajută IMM-urile’, a afirmat Lucian Bode.

De asemenea, acesta a precizat că în România peste 1.300 de IMM-uri au fost sprijinite prin programele MECMA, până în prezent, prin două programe adresate acestui sector.

‘La nivel guvernamental am acţionat prin AIPPIMM (Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici), prin intermediul fondurilor de garantare a creditelor şi prin iniţiative pentru debirocratizare, iar peste 1.300 de IMM-uri au fost sprijinite, până în prezent, prin cele două programe adresate acestui sector – programul Mihail Kogălniceanu şi Start-up’, a menţionat ministrul Economiei.

Lucian Bode a precizat că principalele probleme în atragerea fondurilor europene constau în achiziţiile publice şi lunga perioadă a procesului de evaluare.

‘În România, problemele principale sunt legate de achiziţiile publice şi perioada lungă de evaluare, care duc la întârzieri. Este necesară eliminarea oricăror întârzieri şi respectarea termenelor procedurale. Problemele sistemice din domeniu pot fi rezolvate cu determinare. Avem oameni pregătiţi şi măsuri de eficienţă’, a spus Bode.

Cele mai citite

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Iranul a decretat cinci zile de doliu național după uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a decretat sâmbătă cinci zile de doliu naţional, după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis vineri la Beirut...
Ultima oră
Pe aceeași temă