2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRasvan Radu (Unicredit): Bancile cer statului dobanzi mai mari din cauza riscului...

Rasvan Radu (Unicredit): Bancile cer statului dobanzi mai mari din cauza riscului politic

Riscul politic din Romania fac bancile sa ceara dobanzi mai mari la titlurile de stat, pentru ca riscul asumat presupune un cost, a declarat luni, la The Money Channel, presedinte executiv al Unicredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, citat de Newsin.

Riscul politic "ne face sa solicitam mai mult, o dobanda mai mare pentru titlurile de stat. (…) Credem ca, in acest moment, trebuie platit un cost pe masura riscului asumat", a afirmat Radu.

El a negat, insa, ca in piata ar fi tensiuni, desi in ultimul timp Finantele au anulat cateva emisiuni de titluri de stat pe termen scurt din cauza ca nu au acceptat dobanzile solicitate de banci.

"Este o negociere in piata, este o negociere pe care o purtam cu toate tipurile de clienti, nu numai cu statul, si cateodata ajungem la un acord comun si atunci incheiem tranzactia, alteori nu ajungem la un acord comun si nu se intampla nimic. Cred ca acest lucru este firesc", a spus presedintele executiv al Unicredit Tiriac.

El a mentionat ca bancile au limite in ceea ce priveste investitiile in titluri de stat, "limite care incep sa fie atinse", astfel incat apetitul bancilor pentru titluri de stat va scadea.

"De aceea am avea nevoie de proiecte importante ale sectorului de stat, pentru a le credita in mod direct", a mai spus Radu, la The Money Channel.

Intr-un raport publicat luni dimineata de ING Bank Romania se arata ca "ratele de dobanda pe termen scurt ar putea urca usor din cauza incertitudinilor din politica romaneasca".

Analistii de la ING MFP apreciaza ca vanzarea de titluri de stat in contextul actual din piata ar necesita ca Ministerul Finantelor "sa accepte plata unui randament de 10%".

"Credem ca BNR va organiza o operatiune repo fiindca altfel MFP ar putea fi din nou in situatia de a respinge licitatia (de luni n.r.), desi executia bugetara nu arata deloc bine", se mai arata in raportul ING.

Ultimele titluri de stat plasate in piata de Finante au avut randamente anuale cuprinse intre 9,9% si 10%.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la finalul lui septembrie la 5% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor preliminare, in conditiile in care FMI a fixat guvernului o tinta de final de an de 7,3% din PIB.

Cele mai citite

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...

Donald Trump revine cu declarații provocatoare și sugerează posibilitatea anexării Canadei

În timp ce președintele Joe Biden a transmis un mesaj clasic de Crăciun, subliniind valorile „libertății, iubirii, bunătății și compasiunii”, Donald Trump a ales...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă