1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRasnov, un orasel alpin unde se practica sporturile de iarna

Rasnov, un orasel alpin unde se practica sporturile de iarna

Rasnovul este una dintre localitatile aflate in plina expansiune turistica. Apropierea de Poiana Brasov, la doar 8 km, si de Brasov, la 12 km, il face din ce in ce mai tentant. Oferta atractiva ce include Cetatea Rasnov, practicarea sporturilor de iarna si nu in ultimul rand clasa structurilor de cazare au atras an de an tot mai multi turisti.
Ferit de agitatia si aglomeratia statiunilor ultracunoscute din jur, dar si de puzderia de pensiuni specifica Branului sau Moeciului, Rasnovul este inca o oaza de liniste, un orasel alpin in care te poti bucura de clipe de relaxare fara teama ca o limuzina de lux te va „sterge” in treacat sau un „meloman al soselelor” iti va agresa timpanele cu hiturile momentului, nivelul decibelilor furisati din masina facand sa cada pana si zapada asternuta pe cetina brazilor.

Gazde bucuroase de oaspeti

Este adevarat ca transformarea micii localitati s-a produs in timp. Fata de ultima noastra vizita, in iarna anului 2003, in acest an am gasit o paleta mult mai larga de posibilitati de cazare. Filiala Brasov a Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural ofera in Rasnov pensiuni de la doua margarete – la care tariful de cazare in camera dubla este cuprins intre 10 si 15 euro/noapte – la pensiuni de patru margarete, ultradotate, cu sala de biliard si tenis de masa, la tarife de 20 euro/noapte camera dubla. La Rasnov veti gasi gazde prietenoase, gata sa va satisfaca orice dorinta. O plimbare cu sania trasa de cai sau chiar o plimbare calare prin padurile ninse ce strajuiesc localitatea poate fi o aventura minunata pe care nu o veti uita prea curand. Iar cand acasa va asteapta un festin culinar, stins cu o canuta de tuica si un pahar de vin fiert, vacanta se poate transforma intr-o feerie de iarna.

Sporturi de iarna

La nici un kilometru de Rasnov, in valea Carbunarii-Puscasu, pe versantul nordic zapada se pastreaza mult timp. Iubitorii schiului pot sa-si petreaca ore minunate pe partia de schi fond, biatlon sau schi alpin, dar si incercand sa se initieze in tainele sariturilor cu schiul. Pista de fond este de 5 km, cea de biatlon de 2,5 km, iar cea de schi alpin, inca in amenajare, este de 400 metri. In ceea ce priveste sariturile cu schiurile, exista doua trambuline, una cu punctual de constructie la 20 metri pentru initiere, iar cea de-a doua cu punctual de constructie la 70 de metri pentru avansati. Administratorii trambulinelor intentioneaza sa construiasca alte doua structuri pentru sarituri cu schiurile, pentru profesionisti, una cu punctual K la 90 metri, iar alta cu punctual K la 140 metri. Un vis mai vechi al localnicilor este de a avea pe pistele de schi tunuri de zapada, astfel ca in timpul sezonului rece, chiar daca stratul de zapada nu este suficient, iubitorii sporturilor de iarna sa le poata practica. Este posibil ca in sezonul urmator sa se amenajeze aici si un teleschi, dar deocamdata partia de 400 metri este urcata cu piciorul.

O raita prin Cetatea Rasnov

Din centrul Rasnovului si pana la cetate nu sunt mai mult de 2-3 km, un drum de basm printre brazi falnici, impodobiti cu zapada. Construita in anii 1300, cetatea avea rolul de a opri navala tatarilor si de a apara Tara Barsei. Constructorii, tarani din zona, aveau nevoie de un bastion unde sa-si puna la adapost familiile si bunurile. Amplasata pe o inaltime greu accesibila, citadela are ziduri groase, turnuri si bastioane. Zidurile si in general toata constructia urmaresc configuratia dealului pe care a fost ridicata. Pe laturile de nord-vest si est zidurile sunt duble, fiind prevazute cu mici ferestre de unde se aruncau bolovani, sageti si rasina topita. Latura de est era cea mai expusa pericolelor, din acest motiv fiind dublata in interior de alt zid, iar culoarul dintre ele, cu doua niveluri, era folosit de puscasi si ca depozit de armament. Accesul in cetate se facea din curtea exterioara pe sub turnul patrat, pe o poarta de fier prevazuta cu barbacana sau prin poarta secundara de langa bastionul de la capatul laturii sudice. Ca si in cazul altor cetati, fantana are si ea o legenda. Se spune ca a fost sapata in 17 ani, din 1623 pana in 1640, de doi prizonieri turici carora li s-a promis ca o data ce o vor termina vor fi eliberati. Adancimea acesteia este de 146 metri si a fost functionala pana in anul 1850, cand din cauza ruperii rotii a fost abandonata.
Sunt multe legende ce dau o aura de mister Cetatii Rasnov. Muzeul deschis in curtea interioara va va deschide apetitul de a le afla.

Cele mai citite

Călin Georgescu către Elena Lasconi: Nu aveți de ce să vă bucurați, sunteți parte a sistemului

Candidatul independent Călin Georgescu a trimis un mesaj public la o zi după primul tur al alegerilor prezidențiale. Printre pilde religioase și mesaje de...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Manchester City în criză, dar Guardiola rămâne optimist! „Vom face lucruri foarte bune în acest sezon”

Pep Guardiola gestionează cea mai dificilă perioadă de la preluarea lui Manchester City, cu 5 înfrângeri consecutive, dar antrenorul catalan are încredere că echipa...
Ultima oră
Pe aceeași temă