”Referitor la solicitarea dumneavoastră, ne-a informat în urmă cu câteva zile Biroul de Comunicare al MEC, vă comunicăm faptul că, până la data formulării acestui răspuns (3.08.2020), Secretariatul pentru suportul tehnic al CNATDCU nu a primit raportul de analiză privind posibilitatea existenței unei situații de plagiat în teza de doctorat cu titlul „Criminalitatea în domeniul achizițiilor economice”, al cărei autor este domnul Bogdan Despescu. Mai mult, Academia de Poliție „Al. I. Cuza” din București nu a transmis niciun document dintre cele stipulate la art. 12, 13 și 14 din Anexa nr. 2 a ordinului de ministru nr. 3.482/2016, solicitate prin adresa 15.026/14.01.2020.”
”Motivele pentru care a fost solicitat „Raportul de Analiză al Comisiei de Etică și Deontologie Universitară a Academici de Poliție” pentru teza de doctorat a domnului Bogdan Despescu sunt stabilite de art. 12, 13 și 14 din Anexa nr. 2 a ordinului de ministru nr. 3.482/2016. Considerăm că este prematur să se pună în discuție luarea unor măsuri fără a avea raportul Comisiei de Etică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” din București, precum și celelalte documente impuse de cadrul legal de reglementare, în baza cărora se întocmește raportul comisiei de lucru și decizia Consiliului General al CNATDCU”, adaugă în răspunsul său, Ministerul Educației și Cercetării.
Sec, și nedeliat în privința altor aspecte, comunicatul MEC nu spune nimic în legătură cu eventualele preocupări instituționale manifestate în legătură cu tergiversarea trimiterii unui document elaborat, semnat și ștampilat în urmă cu aproximativ o lună și jumătate.
În data de 24 iunie, anul curent, analizând sesizarea Ministerului Educației și Cercetării – Direcția Generală Învățământ Universitar, privind posibilitatea existenței unei situații de plagiat în teza de doctorat cu titlul ”Criminalitatea în domeniul achizițiilor publice”, susținută de Bogdan Despescu în cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Iona Cuza” în 2010, Comisia de Analiză din cadrul Comisiei de Etică și Deontologie Universitară a constantat că în lucrarea mai sus amintită ”există mai multe texte preluate fără citarea sursei decât cele reclamate în sesizare, ceea ce înseamnă că procentul fraudei este mai mare decât cel sesizat”.
Ca urmare a celor constatate, Comisia de Etică și Deontologie Universitară din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Iona Cuza” a decis, cu unanimitate de voturi, să propună retragerea titlului de doctor obținut de secretarul de stat Bogdan Despescu la sfârșitul lunii iulie a anului 2010, solicitând, de asemenea, ca secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și fostul șef al Poliției Române să fie sancționat, cu suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs de ocupare a unei funcții didactice ori a unei funcții de conducere, îndrumare și control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau licență. Aceeași Comisie de Etică a mai propus ca lui Despescu să îi fie retrase toate lucrările publicate prin încălcarea normelor de bună conduită în cercetarea științifică.
Raportul a făcut obiectul dezvăluirilor publicate de România Liberă, în data de 27 iulie, în cadrul unui articol intitulat ”Verdictul Comisiei de Etică a Academiei de Poliție: secretarul de stat Bogdan Despescu a plagiat!” și, într-un mod pe care se feresc să îl explice atât oficialii Ministerului Cercetării cât și cei ai Academei de Poliție, nu a ajuns pe masa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare nici până în ziua de azi.