Societatile de asigurare autorizate sa practice asigurarea de raspundere obligatorie auto (RCA) trebuie sa creeze pana la sfarsitul acestui an, impreuna cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), o baza de date care sa cuprinda lista tuturor celor care detin astfel de polite, ne-a declarat Albin Biro, membru al CSA. Aceasta lista informatica de date va fi interconectata la cea a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), iar rezultatul va fi obtinerea unei liste negre, cu detinatorii de autovehicule care nu au incheiat RCA. Astfel, dupa compararea datelor CSA privind asigurarile auto si numarul total al in-matricularilor, institutiile vor intocmi o lista cu proprietarii ale caror autovehicule nu au o situatie clara. Acestia vor fi chemati, prin intermediul unei scrisori recomandate, sa clarifice situatia autovehiculului. Daca acest lucru nu se va intampla pe parcursul a sase luni, autoritatile vor proceda la radierea oficiala a vehiculului. Pana la finele acestui an, CSA si MAI vor elabora proiectul de lege care va reglementa procedurile privind radierea din circulatie a autovehiculelor neasigurate.
„In Romania nu a existat o cale legala de control a situatiei autovehiculelor si nici o institutie care sa exercite acest control”, a spus Biro. Peste 600.000 de autovehicule inregistrate in Romania sunt neasigurate. Pentru a corecta aceasta situatie, MAI va introduce elemente suplimentare in modul de intocmire a raportarilor.
Obiectivul noului act normativ este cresterea gradului de cuprindere in asigurare a autovehiculelor. Nivelul minim propus de Uniunea Europeana este de 90% din numarul total al inmatricularilor. Datele centralizate la nivelul CSA arata ca ponderea autovehiculelor asigurate se situeaza intre 65-70% din parcul auto inregistrat la nivel national. Conform datelor Directiei Politiei Rutiere, numarul autovehiculelor luate in evidenta depaseste 4,3 milioane.
In ceea ce priveste tariful RCA in 2006, Albin Biro a declarat ca, legal, societatile de asigurare nu pot majora pretul politei decat daca demonstreaza Comisiei ca aceasta asigurare a fost nerentabila in 2005 si le-a afectat situatiile financiare. „La o rata a daunei pe total piata care s-a mentinut sub 70% nu cred ca asiguratorii au motive sa ceara majorari ale tarifului pentru 2006. Avem doua solicitari de crestere a tarifului, dar nu cred ca le vom acorda acest drept”, a spus Biro.