Modificările la Codul Fiscal trebuie anunţate cu şase luni înainte, aşa că schimbările decise acum de guvern nu respectă legea, spune vicepreşedintele PSD Constantin Niţă, citat de NewsIn.
În plus, adaugă ac esta, „legea nu trebuie să acţioneze retroactiv. Nu ne spune nimic ministrul Finanţelor ce face cu dobânzile sau cu sumele care sunt deja depozitate şi a căror dobânzi sunt deja acordate de către bănci şi cum vor fi impozitate. (…) Modificările Codului Fiscal sunt mici peticeli aduse bugetului de stat, nu le putem numi altfel”.
Fostul ministru al IMM-urilor a spus că Executivul ar fi trebuit să „sacrifice” o singură taxă, TVA-ul, majorându-o cu trei procente, asigurând astfel mai mult de jumătate din necesarul de 2,3% din PIB pentru acoperirea deficitului. Niţă a mai spus că soluţia aleasă de Guvern este cea mai proastă, în condiţiile în care aplicarea noilor taxe nu acoperă decât 0,25% din PIB, „ceea ce este o joacă pentru domnul ministru al Finanţelor”.
„Impozitul pe tichete de masă, creşe, tichete cadou, toate la un loc, fac 0,03% din PIB sau impozitul pe dobânzi, 0,03%, impozitul pe câştiguri din titluri de valoare, 0,02%, creşterea impozitelor pe proprietate, 0,01%, impozitarea drepturilor de autor, 0,03%, impozitarea pe cifra de afaceri a producătorilor de medicamente, 0,03%, şi lărgirea bazei de impozitare, care speră să aducă 0,10%. Total, 0,25%”, a explicat Niţă.
Vicepreşedintele PSD a spus că propunerile social-democraţilor vizează eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri şi înlocuirea cu un impozit forfetar, dublarea redevenţelor încasate de stat pentru resurse minerale, corelarea impozitului pentru proprietate cu numărul de proprietăţi, înăsprirea controalelor privind munca la negru, aplicarea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit pentru toate achiziţiile active ale firmelor, aplicarea unor amortizări accelerate la costurile de achiziţii şi deductibilitatea totala a cheltuielilor de cercetare.
„În condiţiile în care se va veni cu modificarea Codului Fiscal, noi vom veni cu aproape 22 de modificări. (…)Codul Fiscal trebuie luat la mână şi modificat de la A la Z. Avem nevoie de un Cod Fiscal predictibil, care să nu mai fie modificat aşa cum doresc guvernanţii, de la o lună la alta”, a completat Niţă.