UPDATE 12.36: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că, în urma discuțiilor cu apicultorii, a hotărât ca fermierii să comunice înainte atunci când trebuie făcute tratamentele culturilor de floarea-soarelui, porumb și rapiță, conform unui răspuns transmis RL de MADR.
”A fost un protest inedit, eu l-am luat ca atare. Ei știau deja răspunsul, nu știam despre acest protest până în această dimineață, am avut o discuție cu dânșii. Principala problemă pe care au ridicat-o este legată de tratamentul cu neonicotinoide pe care îl aplicăm la culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță. România și Ministerul Agriculturii trebuie să mențină un echilibru atât în dezvoltarea producției vegetale, cât și în ceea ce înseamnă protejarea albinelor. Eu cred că s-a găsit un echilibru printr-un consens, pentru că tratamentul acesta se face din 2006, 2007, dacă nu mă înșel și nu am văzut cazuri foarte grave în România. Este important ca pentru cele trei culturi să se facă tratamente în anumite zone și cred că soluția găsită astăzi, de a-i obliga pe fermieri când aplică acest tratament să anunțe … cred că este o soluție constructivă. Eu am apreciat că nu au fost probleme nici până acum. Noi am notificat ca pentru 120 de zile să obținem o derogare (de la adoptarea regulamentului european. n.red.), iar numărul de familii de albine au crescut cu 13% față de anul trecut”, a arătat Daniel Constantin.
–
15 apicultori, membri ai Federației Asociaților Apicole din România Romapis, protestează, joi, în fața Ministerului Agriculturii, după ce autoritățile au permis derogări pentru folosirea unor pesticide care pun în pericol viața albinelor.
Comisia Europeană a emis, în 2013, un regulament (485/2013) care interzice folosirea a trei pesticide folosite la tratarea semințelor culturilor agricole, din cauza riscului de a afecta albinele și alți polenizatori. Interdicția, valabilă doi ani, a fost anulată pe teritoriul României, prin decizia Ministerului Agriculturii, care a emis două derogări de la aceste prevederi. Derogările permit comercializarea semințelor impregnate cu aceste substanțe, arată Romapis.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/d5496c567f72833a7798cdb6f2d92cdc/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Pesticidele se numesc Clotianidin, Imidaclorpid și Tiamexam, fac parte din clasa neonicotinoide (neonice). ”Expunerea la neonice a albinelor, prin nectarul și polenul toxic al plantelor crescute din semințe tratate sau prin praful care se ridică la însămânțare, provoacă efecte adverse (…) albinele nu mor, dar le sunt afectate memoria și comportamentul. Aceste temeri ale apicultorilor au fost confirmate de un studiu al Agenției Europene pentru Siguranță Alimentară, publicat în 2013, care a stat la baza interdicției neonicelor”, susțin apicultorii.
La ora transmiterii acestei știri, apicultorii au mers la negocieri cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii.
Știre în curs de actualizare