3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăProiect de amnistie cu efecte necunoscute

Proiect de amnistie cu efecte necunoscute

Persoanele care au luat credite ipotecare şi nu le pot plăti ar putea să fie scutite temporar de executarea silită a imobilelor, până la redresarea financiară, fără să achite cauțiune. Măsura este întâmpinată cu rezerve de unii bancheri.

Pentru a nu fi evacuați din casă, datornicii trebuie să facă dovada că bunul imobil ce urmează a fi executat are destinația de locuință pentru familie, că nu dețin un alt imobil cu această destinație şi nu realizează mai mult decât venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei. Aceste condiții trebuie îndeplinite cumulativ. Proiectul a fost inițiat de social-democrații Ilie Sârbu, Ioan Chelaru, Darius Vâlcov și Daniel Bărbulescu, într-o perioadă în care campania electorală pentru prezidențiale bate la ușă. În prezent, propunerea legislativă se află la Senat, în dezbatere.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că “legislația din România nu conține dispoziții de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie, având în vedere criza economică, sau norme de amânare a executării silite pentru o anumită perioadă de timp, în care să i se ofere debitorului posibilitatea de a se redresa economic şi de a fi în măsură să achite ratele”.

De asemenea, aceștia propun ca, în contractele de credit ipotecar în care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest credit, creditorul să nu poată extinde executarea silită asupra altor bunuri aparținând debitorului său. Explicația: “Având în vedere că bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordării împrumutului ca acoperitor al creanței băncii, aceasta nu poate impune debitorului să suporte riscul diminuării de valoare a bunului într-o eventuală vânzare”.

Ce impact ar putea avea o astfel de măsură, ar putea ea conduce la o scumpire a viitoarelor credite ipotecare?

“Nu mă pot hazarda să fac vreun comentariu. Așteptăm forma finală a proiectului, deoarece acesta poate suferi modificări substanțiale. Acum este prematur să discutăm despre vreun impact”, afirmă Radu Crăciun, economist-șef al BCR și președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România. Bancherii sunt nelămuriți dacă proiectul vizează strict executarea silită a locuințelor achiziționate prin credite ipotecare sau și cele care au fost gajate pentru obținerea unor credite de consum.

Reprezentanții Asociației Române a Băncilor susțin că “în momentul de față, instituțiile de credit utilizează o serie de metode de recuperare pe cale nejudiciară a creditelor neperformante ca alternativă pentru procedurile legale de executare silită, toate acestea fiind precedate de procedurile de recuperare amiabilă. Restructurarea creditelor reprezintă 17,6% din totalul expunerilor față de companii nefinanciare și populație în luna mai 2013, 24,1% din totalul expunerilor pe sectorul companiilor, respectiv 10,7% din totalul expunerilor față de segmentul populației, potrivit datelor BNR”.

Statistica băncii centrale arată că, în luna iunie, valoarea totală a creditelor pentru locuințe acordate populației se ridica la circa 9,5 miliarde de euro (credite în lei și valută). Nu există însă informații privind valoarea creditelor restante care au fost acordate pentru cumpărarea de locuințe.

În urmă cu șase ani, Guvernul Spaniei decidea impunerea unui moratoriu de doi ani care permitea şomerilor cu credite ipotecare să plătească doar jumătate din rata lunară. Măsura încerca să diminueze impactul creşterii şomajului, al crizei imobiliare şi al încetinirii avansului economic. Erau vizate 500.000 de familii, cu credite până la 170.000 de euro. În paralel, Executivul de la Madrid se angaja să accelereze returnarea de taxe pentru debitorii ipotecari şi subvenții pentru angajatori în valoare de două miliarde de euro.   

Cele mai citite

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă