12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProgramul "Rabla", intr-o singura etapa, pana pe 11 decembrie

Programul „Rabla”, intr-o singura etapa, pana pe 11 decembrie

» Programul de innoire a parcului auto (cunoscut sub denumirea "Programul «Rabla»") demareaza si in acest an cu intarzieri, desi patronatele din industria auto solicitasera inceperea acestuia din primele zile ale lunii ianuarie, iar guvernantii anuntasera ca nu va fi nici un impediment care sa blocheze desfasurarea programului.

Cel mai probabil, programul "Rabla" va demara efectiv in a doua jumatate a lunii februarie si se va desfasura intr-o singura etapa. In anii precedenti programul s-a desfasurat in cate trei etape anuale, iar cotele alocate producatorilor au fost ajustate de la o etapa la alta, in functie de vanzarile realizate.
Desi patronatele au cerut anul trecut ca programul sa demareze in 2010 inca din primele zile ale lunii ianuarie, pentru a sprijini industria auto, bugetul Fondului de Mediu nu este inca aprobat, astfel incat startul pentru "Rabla" va fi intarziat, ca si in anii precedenti.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca programul ar putea incepe efectiv spre sfarsitul lunii februarie, dupa ce va fi aprobat bugetul Fondului de Mediu, iar Imprimeria Nationala va realiza voucherele ce vor fi acordate la casarea masinilor uzate.
Constantin Stroe, presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si vicepresedinte al Automobile Dacia, considera ca orice intarziere a programului are repercusiuni asupra sectorului auto din Romania, insa spera ca elementele nou-aparute in cadrul programului sa conduca la rezultate mai bune decat in 2009 in privinta vanzarilor de automobile.

"Am solicitat anul trecut ca inceperea efectiva a programului sa fie la inceputul lunii ianuarie, si nu in februarie-martie ca in anii precedenti, pentru mai multa eficienta. Insa, de curand, reprezentantii din industria auto au primit asigurari din partea ministrului Mediului, Laszlo Borbely, ca programul va demara pe 15 februarie. Toate imbunatatirile aduse programului pentru 2010 ne determina sa speram ca vor fi rezultate mai bune decat anul trecut", ne-a declarat Constantin Stroe.
Din acest an, in cadrul Programului "Rabla" se pot inscrie nu numai persoanele fizice, ci si persoanele juridice. De asemenea, sunt acceptate nu doar autoturismele, ci si autovehiculele comerciale usoare. In plus, un client va putea utiliza la achizitionarea unui autoturism nou pana la trei vouchere simultan (care pot ajunge la o valoare cumulata de 11.400 lei), acestea fiind transmisibile.

 

Bugetul alocat Programului "Rabla" in 2010 este de 228 milioane lei, aferent unui numar total de 60.000 de prime de casare (40.000 de autoturisme si 20.000 de autovehicule pentru persoane juridice). Ultimul voucher pentru casare va fi acceptat la decontare pe 11 decembrie 2010. Tot in acest an Programul "Rabla" va fi extins si pentru tractoare si masini agricole, prima de casare fiind, in acest caz, de 17.000 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă