17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProductia industriala a crescut doar cu 5,4%

Productia industriala a crescut doar cu 5,4%

» Cresterea productiei industriale in 2007 a fost sustinuta
in principal de avansul
cu 6,4% al industriei prelucratoare.

» In luna decembrie din 2007 productia industriala s-a redus
cu 12,8% fata de noiembrie.

Comparativ cu nivelul inregistrat in luna decembrie 2006, productia industriala din decembrie 2007 este cu 2,6% mai mare, sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (cu 3,4%) si de cea a industriei energiei electrice si termice (cu 1,6%), potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS). In aceeasi perioada de raportare productia din industria extractiva s-a redus cu 4,2%.
In 2006 productia industriala a crescut cu 7%. In contrast cu industria prelucratoare ce a contribuit semnificativ la cresterea productiei pe ansamblul industriei, in 2007, industria extractiva a scazut cu 0,4%, in vreme ce pentru energia electrica si termica, gaze si apa s-a inregistrat o scadere cu 0,9%. Pe marile grupe industriale, cu exceptia industriei energetice, unde productia a scazut anul trecut cu 1,1%, celelalte grupe au inregistrat cresteri. Astfel, cea mai mare apreciere a productiei a consemnat-o industria bunurilor de capital (9,9%), urmata de industria bunurilor intermediare (6,4%), industria bunurilor de uz curent (6,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (1,8%).

In luna decembrie 2007, productia industriala a scazut cu 12,8% fata de luna anterioara, influentata in special de scaderea productiei din industria prelucratoare (cu 14,4%) si de diminuarea productiei in domeniul extractiv (cu 8,3%). Productia din industria energiei electrice si termice a avansat in decembrie cu 4,62% fata de noiembrie.
Pe marile grupe industriale, in luna decembrie cel mai mult s-a redus productia in industria bunurilor de folosinta indelungata (cu 25,9%), urmand industria bunurilor de capital, cu o scadere de 17,3%, industria bunurilor intermediare, cu o diminuare de 16,6%, si industria bunurilor de uz curent, unde productia s-a comprimat cu 10%. Singura ramura unde productia a crescut in decembrie a fost cea energetica, cu 0,7%.

 

Comertul ia viteza
Mancam, bem si fumam mai mult

Volumul cifrei de afaceri  pentru comertul cu amanuntul a crescut anul trecut cu 17,8%, sustinut in special de cresterea vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (cu 27,8%). Anul trecut, ritmul de crestere a cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul s-a temperat fata de anul 2006, cand avansul a fost de 24%.
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor au crescut anul trecut cu 24,3%. Cea mai mare crestere a vanzarilor s-a inregistrat pentru carburanti, cu 52,6%.
Anul trecut, activitatea de servicii de piata pentru populatie a inregistrat o cifra de afaceri cu 3,7% mai mare decat in 2006. 

 

Cele mai citite

România, noul centru medical din sud-estul Europei, atrage tot mai mulți pacienți străini

România se conturează ca un pol important al serviciilor medicale în sud-estul Europei, atrăgând din ce în ce mai mulți pacienți din afara țării...

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...

Piața RCA a crescut cu 3% în primele șase luni din 2024, însă liderii înregistrează încetiniri

Piața RCA a continuat să crească ușor în prima jumătate a anului 2024, înregistrând un avans de 3% în volumul de prime brute subscrise,...
Ultima oră
Pe aceeași temă