5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProducătorii se zbat să cucerească pieţele non-UE

Producătorii se zbat să cucerească pieţele non-UE

Tendinţa de reorientare a exporturilor către ţările din afara Uniunii Europene s-a menţinut şi în primele luni, după ce în perioada anului trecut au înregistrat o creştere de aproape 39%.

 

Ritmul de creştere al exporturilor înregistrat anul trecut a propulsat România pe locul patru în Uniunea Europeană. Totalul exporturilor României (intra şi extracomunitare) a urcat anul trecut la 37,3 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat la 46,8 miliarde euro.

La importuri, anul trecut România a înregistrat o creştere de 20%, poziţionându-se astfel pe locul nouă în UE.

Ritm constant de creştere

În clasamentul creşterii exporturilor, pe prima poziţie se plasează Estonia (35%), urmată de Bulgaria şi Lituania (pe aceeaşi poziţie, cu o creştere de 33%) şi Letonia (30%). Dintre cele 27 de state ale UE, indicatorul a scăzut anul trecut doar în Luxemburg (2%). Cel mai redus avans se observă la Irlanda (6%).

Prima poziţie în topul creşterii importurilor este ocupată de Lituania (34%), următoarele locuri fiind ocupate de Suedia (30%) şi Estonia (27%). Singurul stat comunitar în care importurile au scăzut este Grecia (21%). Potrivit datelor Eurostat, Irlanda este unica ţară în care indicatorul a stagnat.

Volumul exporturilor româneşti a fost cu aproape o treime mai mare decât volumul exporturilor în anul 2009 şi peste nivelul exporturilor totale ale anului 2008 (33,7 miliarde euro), an-record al exporturilor României pentru ultimii 20 de ani. Ritmul constant de creştere a exporturilor timp de 14 luni şi producţia industrială în creş¬tere constantă de cel puţin 6 luni au determinat ca pierderea de 4,6 miliarde de euro înregistrată la exporturile din 2009 să fie astfel total recuperată.

Evoluţie favorabilă

Exporturile către ţările din afara UE şi-au menţinut în 2010 ritmul de creştere (38,7%), în special în ţări mai puţin afectate de criză sau care au reluat mai rapid creşterea economică.

În ianuarie, comparat cu aceeaşi lună din anul precedent, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat un avans al exporturilor româneşti pe piaţa non-UE de aproape 73%.

Creşte¬rea exporturilor extracomunitare indică, în opinia reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), o evoluţie favorabilă pentru exporturi în general.

„Exporturilor extracomunitare sunt un indicator pentru totalul exporturi. În general dacă exporturile din acest segment cresc, aceeaşi tendinţă o au şi exporturile pe ansamblu.

Faptul că au crescut exporturile extracomunitare este lucru foarte bun. Exporturile extracomunitare sunt un bun debuşeu în perioada de criză şi bătălia este pentru a ocupa o poziţie cât mai bună pe aceste pieţe care au fost afectate de criză într-o măsură mai mică”, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general ANEIR.

Cele mai citite

Lamine Yamal ratează și meciul cu Brest! Barcelona resimte din plin absența tânărului atacant

Hansi Flick a confirmat că Lamine Yamal nu va fi disponibil pentru partida din etapa a 5-a a Ligii Campionilor împotriva lui Brest, o...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

Sterilizarea pisicilor de rasă comună, propusă să devină obligatorie printr-un proiect de lege

Un nou proiect legislativ propus de actuala putere prevede obligativitatea sterilizării pisicilor de rasă comună, atât cu stăpân, cât și fără, similar reglementărilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă