5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProceduri simplificate pentru autorizarea firmelor care instaleaza centrale termice

Proceduri simplificate pentru autorizarea firmelor care instaleaza centrale termice

Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) pregateste modificarea reglementarilor care vizeaza echipamentele consumatoare de combustibili gazosi, inclusiv microcentralele de apartament. „Modificarile sunt gandite sa usureze substantial viata posesorilor de astfel de centrale, sa simplifice considerabil procedurile si sa le clarifice”, a anuntat inspectorul-sef al ISCIR, Alexandru Szilveszter.
O prima modificare propusa se refera la scoaterea sistemului de autorizatii pe tipuri de centrale. „Pana acum o firma era autorizata sa instaleze, sa puna in functiune sau sa asigure service doar pentru anumite tipuri de centrale. Credem ca acest lucru este o problema care tine exclusiv de relatiile de afaceri ale firmelor in cauza. Ne gandim ca autorizatiile sa fie date pe categorii de putere”, a mai spus Szilveszter.
De asemenea, ISCIR vrea sa elimine cele patru tipuri de autorizatii pentru firmele abilitate sa execute lucrari in acest domeniu (de instalare, de punere in functiune, de service, de verificare tehnica periodica). „Credem ca este logic sa existe un singur tip de autorizare, cel mult doua. Este clar ca societatea care instaleaza centrala trebuie sa fie capabila sa o si puna in functiune si sa asigure service-ul. Cine stie sa faca ceva pentru domeniul acesta ar trebui sa stie sa faca tot. Am putea acorda autorizatie separata cel mult pentru verificarile tehnice periodice”, a completat seful ISCIR. Prescriptia tehnica va contine si simplificari ale documentatiilor si formulare care trebuie lasate beneficiarului dupa instalarea centralei. „O eticheta securizata, cu numele si codul companiei care a facut instalarea, ar putea fi suficienta pentru a oferi informatii celui care vine sa verifice instalatia”, a declarat Alexandru Szilveszter. El a mai aratat ca detinatorii de centrale termice de apartament nu trebuie sa plateasca nici un fel de taxa catre ISCIR pentru verificarea sau autorizarea echipamen-tului: „Aceste taxe sunt percepute exclusiv de societatea care executa acea operatie, care insa trebuie sa fie autorizata de noi”.
Oficialii ISCIR au mai luat in calcul sa introduca in normativul tehnic o reglementare privitoare la achizitia microcentralelor similara cu aceea existenta in Germania. „Oricine este liber sa mearga in magazin, sa aleaga centrala care ii place si sa o cumpere. La ridicarea centralei va trebui sa vina insa cu delegatul unei firme autorizate, care va face instalarea. Astfel va exista o evidenta clara cu instalarile facute si vom cunoaste tot timpul responsabilul. Ar trebui sa se retina ca dupa 2002 microcentralele care au facut obiectul unor accidente au fost instalate de firme sau persoane care nu erau autorizate. De asemenea, am mai constatat statistic ca in cazul in care la o institutie este desemnat un responsabil tehnic pentru centrala termica instalata, rata incidentelor este mult redusa. Am vrea sa introducem si aceasta recomandare”, a incheiat seful ISCIR.
Potrivit statisticilor ISCIR, dupa 2002 s-au inregistrat 10 accidente legate de centralele termice si sapte avarii, soldate cu 10 morti. Cele mai multe dintre ele (cinci accidente si o avarie) s-au produs in 2004.
Seful ISCIR a mai anuntat ca pana la 30 iunie fiecare detinator de cazan (microcentrala) trebuie sa poata prezenta autorizatia de punere in functiune si verificare tehnica periodica pentru echipamentul pe care il detine.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

1.000 de zile de război pe scară largă între Rusia și Ucraina

Pe clădirile UE au fost proiectate imagini cu steaguri ucrainene, un omagiu adus apărătorilor țării Liderii, oficialii și diplomații occidentali au marcat cele 1.000 de...

România așteaptă decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo! Burleanu estimează un verdict favorabil

România a încheiat en-fanfare campania din Liga Națiunilor, cu o victorie categorică în fața Ciprului, scor 4-1, dar cazul meciului abandonat cu Kosovo rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă