-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProblemele de competitivitate ale economiei se agraveaza

Problemele de competitivitate ale economiei se agraveaza

Economia romaneasca isi va incetini usor ritmul de crestere in acest an, iar inflatia va depasi tinta anuntata de BNR – sunt doua dintre concluziile Raportului de Analiza si Prognoza, prezentat, ieri, de Societatea Academica din Romania. Tonul raportului este insa mai degraba pozitiv, punctand progresele realizate in ultimii ani de Romania, dar si atragand atentia asupra unor pericole care pot sa apara in viitorul apropiat. „Daca aprecierea leului continua si dupa integrarea in Uniunea Europeana, problemele de competitivitate se pot agrava. De asemenea, ar mai fi problema reducerii cresterii productivitatii”, au punctat autorii raportului. Ei estimeaza ca la nivelul lunilor mai-iunie vom asista la o relansare a ritmului de crestere economica.

Intensificare
a unor reforme

„La inceputul anului 2006 se constata o tendinta de accelerare a unor reforme, mai ales in domeniul justitiei si al luptei cu coruptia si crima organizata, pentru a evita clauzele de salvgardare si a convinge Uniunea Europeana ca Romania este pregatita pentru aderare. Aceste eforturi sunt reale si conduse de oameni bine intentionati. Indiscutabil, in Romania anului 2006 exista un climat al competitiei economice mai sanatos decat in 2004; presa, societatea civila si mai nou chiar si Procuratura sunt mult mai active in a demasca coruptia la nivel inalt”, se arata in raport.

Inflatie de 7,1%

Inflatia medie pentru acest an prognozata de analistii participanti la realizarea raportului este de 7,1%. De asemenea, cursul leu-euro a fost prognozat la 3,48. „Aprecierea leului este de asteptat sa continue pe fondul intrarii masive de fonduri in Romania”, a explicat analistul Daniel Daianu. El nu a exclus posibilitatea ca pentru sustinerea deficitului bugetar autoritatile de la Bucuresti sa apeleze la majorarea anumitor taxe si impozite (cu aluzie evidenta la cresterea TVA).
In opinia lui Daniel Daianu, dupa progresul remarcabil din ultimii ani, dezinflatia a avansat destul de putin in 2005: la sfarsitul anului, rata inflatiei a coborat de la 9,3% in 2004 la 8,6%. „Desi tendinta dezinflationista a continuat in 2005, a fost periclitata de presiuni pro-ciclice puternice; cota unica si cresterile salariale semnificative au marit veniturile personale si ale companiilor intr-un moment in care avantul economiei se baza in mare masura pe cererea interna”, a mai punctat Daianu.
Raportul mai prognozeaza ca indicele BET va urca in medie cu 28%. „In fine, discrepanta intre deficitul bugetar (mic) si cel de cont (mare) arata ca, la fel ca anul trecut, problema mare a Romaniei este nu atat cheltuiala guvernamentala, cat slabiciunea economiei interne, care nu reuseste sa ofere pietei domestice produsele pe care aceasta le vrea si, ca atare, importurile continua sa creasca. Totusi, economia s-a diversificat mult fata de acum cativa ani, deci probabil ca aceasta judecata globala e reductionista: exista multe feluri de importuri, din care o parte chiar sunt aducatoare de productivitate; pe de alta parte, eficientizarea si sporirea valorii adaugate pe unitatea de munca, desi dorite si stabilite ca obiectiv de toata lumea, sunt uneori blocate prin politici deliberate, din considerente sociale”, se mai spune in raport.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă