Procedura de selectare a investitorului pentru privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi amânată până în 20 septembrie, a declarat, luni, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, scrie Agerpres.
Citeşte şi:
Dan Diaconescu vrea Oltchim: Acţiunile vor fi distribuite fiecărui doritor din România
Vulpescu: Reprezentanţii Gazprom cer amânare cu două săptămâni pentru analiza litigiilor la Oltchim
Dan Diaconescu a cerut SUSPENDAREA PRIVATIZĂRII Oltchim
Bursa a oprit acţiunile Oltchim de la tranzacţionare
Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus o ofertă pentru preluarea Oltchim
„O scurtă amânare este posibilă şi dorim ca în spiritul transparenţei să acordăm o scurtă amânare în procedura de selectare a ofertantului câştigător”, a arătat Vulpescu.
Potrivit sursei citate, noul termen limită pentru depunerea ofertelor de privatizare este 20 septembrie, ora 12.00, deschiderea documentelor urmând să aibă loc în aceeaşi zi la ora 13.30.
În data de 21 septembrie ora 12.00 va avea loc licitaţia pentru vânzarea combinatului.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor în vederea privatizării combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea a expirat luni însă Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, a solicitat în justiţie suspendarea privatizării. De asemenea, alte două companii interesate, între care şi gigantul rus Gazprom, au depus solicitări de amânare a procedurii de privatizare pentru Oltchim.
Dan Diaconescu a depus o cerere pentru emiterea unei ordonanţei preşedinţiale în vederea suspendării privatizării Oltchim, termenul stabilit pentru judecare fiind 24 septembrie 2012. Acesta a mai depus şi o cerere de anulare a contractului de privatizare şi de suspendare a procedurii, primul termen pentru judecarea cererii fiind stabilit de instanţă pe 7 ianuarie 2013.
Potrivit şefului OPSPI, Gazprom a solicitat amânarea cu 14 zile a termenului de deschidere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim pentru a avea un raport complet cu privire la contestaţiile depuse în procesul de privatizare.
„Reprezentanţii Gazprom au spus că au aflat din presă despre litigiile demarate împotriva privatizării şi au solicitat o prelungire a termenului de deschidere a ofertelor cu 14 zile începând de astăzi, pentru a avea un raport complet şi pentru a evalua noile documente”, a arătat şeful OPSPI.
De asemenea, Vulpescu a spus că, un alt participant Pegamont România, care a cumpărat caietul de sarcini şi a formulat ofertă neangajantă, a solicitat amânarea cu 45 de zile a privatizării pentru a permite aceluiaşi grup să finalizeze negocierile cu OMV pentru cumpărarea Arpechim.
Caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumpărat de 13 companii.
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societăţii comerciale Oltchim Râmnicu Vâlcea.
Memorandumul propune privatizarea Oltchim prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de statul român la SC Oltchim SA, reprezentând 54,8% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi S.C. Electrica S.A., însumând 1,8 miliarde lei, adică 56% din totalul datoriilor combinatului vâlcean.