9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrivatizare amânată la Poşta Română

Privatizare amânată la Poşta Română

Acordul încheiat de reprezntanţii guvernului cu Fondul Monetar Internaţional prevedea luna aprilie ca termen limită pentru selectarea intermediarilor în vederea listării la bursă a unui pachet minoritar de acţiuni la Compania Naţională Poşta Română. Privatizarea Poştei urma să fie încheiată în luna iunie 2012.

Ministrul Comunicaţiilor, Răzvan Mustea a anunţat însă joi, în cadrul unei conferinţe de presă că privatizarea Poştei Române se va încheia la finele acestui an sau în primele luni ale anului 2013, nu în iunie 2012, aşa cum s-a convenit în urma discuţiilor cu FMI, termenul avansat iniţial fiind unul nerealist.

Se caută „un investitor serios”

„Poşta Română este cel mai mare angajator şi o companie foarte importantă pentru statul român, unde deţine 75% din capitalul social. Nu sunt de acord cu privatizarea operatorului poştal cu orice preţ şi în orice condiţii. Vrem să identificăm un investitor serios pentru Poşta Română. După încheierea acestui proces, statul va rămâne majoritar, cu 51% din capital”, a spus Răzvan Mustea.

Celălalt acţionar al Poştei este Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

Răzvan Mustea a adăugat, potrivit Mediafax, că privatizarea companiei va începe cu selectarea unui consultant juridic, demers care se va încheia în cel mult o lună, urmat de alegerea unui consultant de privatizare.

„Privatizarea operatorului poştal se va încheia în 5-8 luni. Prin urmare, sper ca până la finele acestui an sau în primele luni ale anului 2013 să încheiem acest proces”, a spus Mustea, care a adăugat că mai multe companii de profil s-au arătat interesate de Poştă, printre care se numără şi operatorul poştal naţional din Belgia.

Contracte amânate din lipsă de finanţare

La sfârşitul anului trecut, Ministerul Comunicaţiilor a anunţat că a selectat compania KPMG România pentru a furniza servicii de evaluare a Poştei Române în vederea privatizării, prin majorarea de capital social, şi că urma să fie semnat contractul, în valoare de 48.360 lei.

„Acest contract nu s-a semnat pentru că nu a existat finanţare”, a susţinut Mustea.

Poşta a încheiat anul 2011 cu pierderi de 68 milioane de lei, din care 30 milioane de lei reprezintă provizioane pentru diverse litigii, a menţionat ministrul Comunicaţiilor.
„Situaţia financiară la Poştă s-a mai îmbunătăţit, au fost reziliate o serie de contracte care aduceau pierderi operatorului”, a spus Mustea.

În paralel cu procesul de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor a decis să înlocuiască reprezentanţii instituţiei în Consiliul de Administraţie al Poştei.
De asemenea, tot joi, ministrul Comunicaţiilor a anunţat că a trimis corpul de control să verifice nişte sesizări legate de externalizarea unor servicii şi anumite contracte de achiziţii ale Postei Române.

Corpul de control face verificări la Poşta Română

„În vizor sunt mai multe aspecte, în principiu vorbim despre externalizarea unor servicii, de anumite contracte de achiziţie. Există nişte suspiciuni şi vreau să lămurim exact ce se întâmplă acolo”, a spus ministrul Comunicaţiilor, fără a oferi alte detalii.

O misiune FMI, ultima condusă de Jeffrey Franks, se va afla la Bucureşti în perioada 24 aprilie – 7 mai pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by de tip preventiv.

Potrivit acordului cu FMI, calendarul privatizărilor din acest an prevedea că Luna aprilie este termen limită şi pentru selectarea intermediarilor la Poşta Română (pachet minoritar), Romgaz (15% din acţiuni), Electro Serv (pachet majoritar) şi Tarom (20% din acţiuni).

Selectarea consultanţilor juridici pentru listarea a 10% din Hidroelectrica (prin majorare de capital), privatizarea Electrica Serv, listarea a 10% din Nuclearelectrica (majorare de capital), privatizarea Electrica Furnizare şi privatizarea CFR Marfă ar trebui finalizată de asemenea până la sfârşitul lunii aprilie.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat în urmă cu o săptămână că Guvernul va rediscuta cu Fondul Monetar International lista companiilor de stat care vor fi privatizare şi listate la bursă, iar ordinea în care aceste societăţi vor fi vândute va depinde de propunerile intermediarilor selectaţi.

Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Pași importanți pentru a-ți dezvolta afacerea în primii ani

Lansarea unei afaceri este un moment plin de emoție, dar și de provocări. Primii ani sunt cruciali și pot determina viitorul afacerii tale. Chiar...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă