11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPrincipalele modificari ale Codului Fiscal pentru mediul de afaceri

Principalele modificari ale Codului Fiscal pentru mediul de afaceri

De la 1 ianuarie 2007 vor intra in vigoare o serie de modificari aduse Codului Fiscal care vor afecta in mod direct mediul de afaceri din Romania, dar si pe fiecare cetatean in parte. Schimbarile operate tin cont de reglementarile in materie existente la nivelul Uniunii Europene si, practic, prin intrarea lor in vigoare se realizeaza ultimele corectii in domeniul legislatiei fiscale.


Deductibilitate

Una din principalele modificari operate la acest capitol prevede eliminarea conditiei referitoare la acordarea deductibilitatii cheltuielilor de transport si cazare, precum si a cheltuielilor cu indemnizatia de deplasari in Romania si strainatate in limita a de 2,5 ori a nivelului legal stabilit pentru institutiile publice. Conditia impusa pentru a beneficia de aceasta noua prevedere este ca persoana juridica sa realizeze profit in exercitiul curent si/sau din anii precedenti.
Va fi permisa deductibilitatea cheltuielilor cu stocurile si mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, facilitate care in prezent este conditionata de existenta unui contract de asigurare.
A fost extins tratamentul fiscal al cheltuielilor de sponsorizare si asupra burselor private efectuate conform legii si a fost decisa majorarea nivelului de deductibilitate cu taxele si cotizatiile catre organizatiile neguvernamentale sau asociatiile profesionale care au legatura cu activitatea desfasurata la echivalentul in lei a 4.000 de euro anual.

Provizioane, rezerve, diferente de curs

a. Provizioane si rezerve
Extinderea bazei de impozitare si restrangerea facilitatilor sectoriale prin nedeductibilitatea la calculul profitului impozabil a rezervei de egalizare constituite de societatile de asigurare si reasigurare.
Extinderea bazei de impozitare si restrangerea facilitatilor sectoriale prin excluderea de la deducere a rezervelor constituite de (i) societatile comerciale bancare sau alte institutii de credit autorizate potrivit legilor de organizare si a (ii) provizioanelor constituite de fondurile de garantare, potrivit normelor BNR.
Includerea provizioanelor constituite de companiile aeriene in vederea acoperirii cheltuielilor de intretinere si reparare a parcului de aeronave.
b. Dobanzi si diferente de curs valutar
Deductibilitatea integrala a dobanzilor si pierderilor din diferente de curs valutar in legatura cu imprumuturile obtinute de la institutiile de credit, romane sau straine, institutiile financiare nebancare, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata, neconditionata de nivelul gradului de indatorare.
c. Amortizarea fiscala
Excluderea prevederii conform careia valoarea ramasa neamortizata este deductibila la calculul profitului impozabil numai in situatia in care mijloacele fixe sunt valorificate prin unitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii.
Termen de plata/depunere a declaratiei anuale: Termenul de plata a impozitului anual si de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit este 15 aprilie inclusiv al anului urmator.
d. Plati anticipate trimestriale.
De anul viitor se va introduce sistemul de plata al impozitului pe profit prin intermediul platilor anticipate trimestriale. Sistemul se va aplica de catre societatile comerciale bancare romane si sucursalele bancilor straine incepand cu 2007, urmand ca din 2008 sa se aplice si de catre ceilalti platitori de impozit pe profit, cu cateva exceptii. Declararea si plata trimestriala a impozitului pe profit se face in patru transe egale, la nivelul a 25% din impozitul pe profit inregistrat in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie estimat pentru anul in curs, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata. In cazul inregistrarii de pierdere contabila la sfarsitul unui trimestru, nu mai exista obligatia de a efectua plati anticipate pentru acel trimestru. Contribuabilii care inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului precedent efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plati anticipate.

Impozitul pe venit

Platitorii de venituri pentru care exista obligatia retinerii la sursa trebuie sa declare impozitele retinute astfel: i) Pentru veniturile din activitati independente, din salarii, din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare/cumparare de teren, data este 28 februarie; ii) Pentru toate celelalte tipuri de venituri, data este 30 iunie.

Impunerea veniturilor din investitii

A. Castigul obtinut din operatiunile de vanzare/cumparare de valuta la termen se impune anticipat cu o cota de 1%. Impozitul anual final datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net.
B. Castigurile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se impun anticipat cu o cota de 1%. Impozitul anual final datorat asupra castigului net se stabileste prin aplicarea urmatoarelor cote: 16% daca respectivele titluri de valoare au fost detinute mai putin de 365 de zile 1% daca respectivele titluri de valoare au fost detinute mai mult de 365 de zile. Calculul, retinerea si virarea impozitului anticipat revin intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, dupa fiecare tranzactie. Pierderile rezultate din aceste tranzactii in cursul anului se compenseaza cu castigurile obtinute in cursul aceluiasi an. Pierderea astfel rezultata nu se reporteaza, fiind finala.
C. Castigurile obtinute din transferul valorilor imobiliare in cazul societatilor inchise si a partilor inchise si a partilor sociale se impun cu o cota de 16%, impozit final.
Calculul, retinerea si virarea impozitului revin dobanditorului, in baza contractului incheiat.

Impozitul pe veniturile nerezidentilor

Scutirea dobanzilor aferente depozitelor la vedere si a conturilor curente, indiferent de nivelul ratelor dobanzii
Impozitul pe veniturile din dobanzi la depozitele la termen, certificate de depozit si alte instrumente de economisire la banci si alte institutii de credit se calculeaza si se retine de catre aceste institutii astfel: la momentul inregistrarii dobanzilor in contul de depozit al titularului; la momentul rascumpararii in cazul certificatelor de depozit si a instrumentelor de economisire.

Directive comunitare

Dobanzile la imprumuturile intre societati din statele membre ale Uniunii Europene in conditiile prevazute de Directiva privind dobanzile si redeventele sunt impuse cu 10% pana in 2011; ulterior, vor fi scutite.
Redeventele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene, in conditiile prevazute de Directiva privind dobanzile si redeventele, sunt impuse cu 10% pana in 2011; ulterior, vor fi scutite.
Dividendele platite de catre o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente dintr-un stat membru al Uniunii Europene vor fi scutite de impozit in anumite conditii referitoare la forma juridica si rezidenta fiscala si daca beneficiarul dividendelor: i) detine o participare minima in titlurile de participare ale persoanei juridice romane, 15% incepand cu 2007 scazand la 10% din 2009; ii) detine participarea minima pe o perioada neintrerupta de cel putin doi ani care se incheie la data platii dividendelor.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

De la 1 ianuarie 2007 se va mentine sistemul de impunere aplicabil microintreprinderilor.
O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 de euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.
Cota de impunere pe veniturile microintreprinderilor va creste progresiv, 2% in 2007, 2,5% in 2008 si 3% in 2009.
In cazul depasirii plafonului de 100.000 EUR in cursul unui an fiscal, societatea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, considerand veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderii platit in cursul anului fiscal.

Impunerea veniturilor din tranzactii imobiliare

Venitul din transferul proprietatilor imobiliare se impoziteaza astfel:
In cazul proprietatilor imobiliare detinute pana la trei ani:
Pana la valoarea de 200.000 RON inclusiv, cota de impunere este 3%.
Peste valoarea de 200.000 RON, impozitul este 6.000 RON plus 2% din valoarea ce depaseste 200.000 RON.
In cazul proprietatilor imobiliare detinute peste trei ani:
Pana la valoarea de 200.000 RON inclusiv, cota de impunere este 2%.
Peste valoarea de 200.000 RON, impozitul este 4.000 RON plus 1% din valoarea ce depaseste 200.000 RON.
In cazul transferului de proprietate, baza de impunere este valoarea declarata de parti in actele de transfer, fiind incasata de notarul public. Impozitul trebuie virat pana la data de 25 a lunii urmatoare lunii in care a fost retinut.

Cele mai citite

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

Protest masiv la Guvern: Ceferiști, polițiști, militari și mineri contestă ordonanța „trenuleț”

Vineri, între orele 13:00 și 16:00, mii de angajați din diverse domenii, inclusiv ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, silvicultori, siderurgiști și angajați Metrorex,...
Ultima oră
Pe aceeași temă