17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimul fond inchis va fi listat la Bursa

Primul fond inchis va fi listat la Bursa

» Arbitrul pietei de capital a aprobat lansarea unei oferte publice initiale a fondului STK Emergent in valoare de 50 milioane lei.

» Compania scoate in piata un sfert din capitalul fondului, care face plasamente in piata imobiliara si in actiuni.

Fondul inchis de investitii STK Emergent din Cluj va derula in perioada 19 februarie-10 martie oferta publica de vanzare de actiuni (IPO) de 50 de milioane de lei in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat joi Nicolae Pascu, presedintele STK Financial. "Tocmai ne-a aprobat prospectul de oferta Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), urmeaza derularea IPO, iar dupa o luna, la inceputul lunii aprilie, speram sa fim listati la BVB", a spus Pascu.
Compania intentioneaza vanzarea prin IPO a unui pachet de 25% din totalul titlurilor pentru suma de 50 milioane lei (13,3 milioane euro).
"Propunem investitorilor un portofoliu combinat de plasamente in actiuni si imobiliare, un randament peste media fondurilor mutuale, o speranta de rentabilitate pe termen lung si un randament al dividendului peste nivelul dobanzilor bancare", a mentionat Pascu.

"Prin STK Emergent venim catre investitorii de la Bursa cu o idee originala: o combinatie intre un fond cu plasamente in actiuni si unul cu plasamente in proiecte imobiliare. Cu banii din IPO dorim sa finantam proiectele imobiliare incepute prin intermediul STK Properties, ceea ce ar creste ponderea acestora in totalul activelor de la 20%, in prezent, la 40%. Valoarea totala a proiectelor imobiliare demarate este de 100 milioane de euro, cu termen de finalizare in maximum doi ani", a explicat presedintele STK Financial. SIF-urile au cea mai mare pondere in portofoliul fondului,  circa 40%, iar pachetul detinut la Constructii Bihor (COBJ) are o pondere de aproximativ 17%. "Inceputul anului ne-a gasit cu ceva lichiditati, profitand astfel de scaderea pietei prin cumpararea de noi actiuni SIF", a mentionat Pascu.

Actionarii fondului sunt in majoritate persoane fizice si juridice din Romania, doar doi dintre actionari detinand cote de peste 5%, dar nu mai mult de 13% impreuna.
Compania ofera spre vanzare 177.877 de titluri, la un pret de 281 lei/titlu. Pretul de vanzare cuprinde o prima de 17,6% fata de nivelul activelor totale. In cazul unei subscrieri integrale, numarul titlurilor este 711.508. "Conform calculelor noastre, potentialul de crestere in prima perioada a listarii este de 100% fata de pretul de subscriere, ceea ce inseamna ca am putea ajunge la o capitalizare de peste 100 milioane euro", a declarat Nicolae Pascu. Pentru finalul anului, tinta administratorilor este ca valoarea actiunilor sa fie de 3,2 ori mai mare decat valoarea activelor. Distribuirea actiunilor STK Emergent se va face prin intermediul mai multor case de brokeraj din toata tara.

STK Emergent a obtinut anul trecut un randament de 48,7% si a afisat un profit de 18,4 milioane lei, ruland active totale de 110-120 milioane lei.

Cele mai citite

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...
Ultima oră
Pe aceeași temă