19.3 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒPrimul excedent al contului curent din ultimii cinci ani

Primul excedent al contului curent din ultimii cinci ani

» Contul curent al balantei de plati a inregistrat in luna august un excedent neasteptat, de 268 milioane euro, primul dupa cinci ani, in special pe fondul imbunatatirii bruste a absorbtiei fondurilor europene.

Pe primele opt luni, deficitul extern a coborat la 2,45 miliarde euro, marcand o ajustare brutala, cu 78,6% (9 miliarde euro), fata de perioada similara a anului trecut. In plus, chiar daca in ultimele luni investitiile straine directe au incetinit semnificativ, la finalul lunii august au ajuns la 3,15 miliarde euro si continua sa acopere confortabil deficitul contului curent. Astfel, riscurile legate de nevoia de finantare externa, invocate de agentiile de rating cand au retrogradat Romania, nu numai ca nu s-au materializat, dar pentru moment avem suficienta finantare prin investitiile straine, banii capsunarilor si absorbtia fondurilor europene. In plus, acordul incheiat de autoritati cu FMI-UE a actionat pana acum ca o ancora de stabilitate si a determinat bancile si firmele straine sa-si mentina peste 90% din finantarile acordate filialelor din Romania.

Fondurile europene au compensat deficitul comercial
In luna august, Romania a exportat bunuri in valoare de 2,2 miliarde euro si a importat in suma de 2,9 miliarde euro, inregistrand un deficit comercial de 687 milioane euro. Pe partea de servicii (transport, turism, alte servicii) s-a inregistrat, de asemenea, un deficit de 27 milioane euro. Deficitele schimburilor de bunuri si servicii au fost compensate de excedentul contului de transferuri curente, de 748 milioane euro, si de cel al contului de venituri (ale companiilor), de 234 milioane euro, care au facut ca dupa cinci ani contul curent sa aiba un excedent de 268 milioane euro. La excedentul contului de transferuri curente au contribuit atat fondurile europene absorbite, in suma de 570 milioane euro, cat si banii capsunarilor – 363 milioane euro. "Transferurile curente, in special pe partea fondurilor europene absorbite, au adus cea mai importanta imbunatatire a contului curent.

 

Am avut o imbunatatire si din partea veniturilor, probabil din revizuirea datelor anterioare. In lunile urmatoare, chiar daca nu o sa mai arate asa de bine ca in august, ajustarea contului curent va continua. Pana acum exporturile au dus-o relativ bine si in continuare e posibil sa vedem o dinamica pozitiva. Importurile nu prea au cum sa inregistreze vreo crestere puternica din cauza scaderii cererii, salariilor, creditarii si a cresterii somajului. Pe intreg anul, vedem un deficit al contului curent de 5,1% din PIB, echivalentul a 5,9 miliarde euro", a explicat Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank Romania.
Pe primele opt luni, deficitul comertului cu bunuri a ajuns la 4 miliarde euro, de trei ori mai mic decat in acelasi interval din 2008. In schimb, serviciile au ajuns la un deficit de 69 milioane euro, in conditiile in care anul trecut generau un excedent de 448 milioane euro. Un deficit cu circa 2,3 miliarde euro mai redus a inregistrat contul de venituri, de 1,45 miliarde euro. Doar transferurile curente consemneaza un excedent, dupa primele opt luni, de circa 3 miliarde euro.

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ