-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimul autovehicul 100% romanesc intra pe sosele peste doi ani

Primul autovehicul 100% romanesc intra pe sosele peste doi ani

» Lucrarile la noul centru de teste si proiectare Renault au fost inaugurate si vor fi terminate la finele lui 2009.

» Investitia producatorului francez de automobile in Romania a ajuns in acest an la 1,4 miliarde de euro.

» Din cele 3.000 de locuri de munca, doar 103 sunt pentru francezi, restul fiind destinate "tinerilor destepti din Romania".

Francezii de la Renault au inceput ieri lucrarile de constructie la Centrul Tehnic Titu, unde vor fi realizate o parte din testele de vehicule si organe mecanice concepute de producatorul de automobile francez. Valoarea proiectului, anuntat in 2006, este estimata la peste 450 de milioane de euro, iar centrul va fi operational incepand cu finele anului viitor, au declarat oficialii Renault Technologie Roumanie (RTR). Centrul Titu va cuprinde 100 de bancuri de incercari, destinate vechiculelor intregi si componentelor. Ele vor permite recrearea unor conditii de functionare extreme: rezistenta la frig, simulator de expunere la soare, cabina de ploaie si altele, au completat specialistii Renault.
Traian Basescu, presedintele Romaniei, prezent la inaugurarea lucrarilor, a mentionat ca investitia Renault in Romania este o poveste de succes a tranzitiei si va fi una dintre realitatile de mare succes ale viitorului industrial al tarii noastre. "Anul acesta deja investitia ajunge la 1,4 miliarde euro, iar in 2010, la sfarsit, investitia Renault in Romania va insemna 2,2 miliarde de euro", a spus seful statului.

Jean-Louis Ricaud, directorul general adjunct de inginerie si calitate al Renault, a precizat ca pana in 2011-2012, gigantul francez va dezvolta complet prima masina in Romania. Ricaud are incredere ca centrul tehnic din judetul Dambovita va atinge standardele celui din Franta in 3 ani. Oficialul Renault a specificat ca RTR va avea posibilitatea de a testa si motoare electrice.
Obiectivul Renault de a produce in fiecare an patru noi tipuri de automobile trebuie sustinut de un personal inteligent si, implicit, de centre de cercetare, a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. "Investitia in centrul Renault din Romania, al doilea ca marime dupa cel din Franta, este in primul rand o investitie in viitor, care va permite tinerilor destepti sa munceasca pe salarii echivalente cu cele din Uniunea Europeana. Una este sa indoi tabla sau sa stai la linia de productie, la asamblare, si alta este sa concepi masini. Acest nou centru reprezinta punerea in evidenta a inteligentei acestei natiuni", a completat Stroe. Oficialul Dacia a mai spus ca din cele 3.000 de locuri de munca oferite, doar 103 sunt destinate francezilor.

Centru de la Titu va fi dotat si cu noua tipuri de piste cu o lungime totala de 30 de km, folosite pentru a reproduce conditiile de rulare a masinilor. Inelul de viteza, pistele deformate, zona de protectie sub caroserie sau zonele de apa vor fi completate si de un laborator de analiza a materialelor. Suprafata totala a cladirilor centrului va fi de 80.000 de metri patrati.
Punerea pietrei de temelie a centrului a avut loc in prezenta presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu Tariceanu, a ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, a directorului Automobile Dacia, FranIois Fourmont, si a directorului general adjunct pe Inginerie si Calitate al Renault Jean-Louis Ricaud. La ceremonie a mai participat si liderul Renault pentru Regiunea Euromed, Christian Esteve.

» Vanzari cu 16% mai mari
Producatorul pitestean de automobile a fost singurul brand al grupului care a avut o evolutie pozitiva din punctul de vedere al vanzarilor, au spus reprezentanti Renault. In timp ce luna trecuta Renault si Renault Samsung Motors au inregistrat o scadere a vanzarilor la nivel global, de 8,5%, respectiv 5,5%, vanzarile Dacia s-au majorat cu 15,9%, conform datelor grupului francez.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă