0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrima pentru asigurarea obligatorie a locuintei ramane 10-20 euro/an

Prima pentru asigurarea obligatorie a locuintei ramane 10-20 euro/an

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost inaintat spre avizare ministerelor Integrarii, Finantelor si Justitiei, ne-a declarat ieri Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Semnaturile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si a MAI pe forma finala a proiectului au fost obtinute la inceputul saptamanii trecute. Dupa obtinerea tuturor avizarilor, proiectul va fi inaintat Guvernului si apoi Parlamentului.

Majoritatea modificarilor asupra acestui proiect tin mai mult de forma, a precizat Radu Mircea Popescu. Astfel, termeni precum prima de asigurare impotriva dezastrelor si valoarea minima asigurata au fost inlocuiti cu prima obligatorie si suma asigurata obligatoriu. Cuantumul acestora nu a fost modificat. Cu alte cuvinte, limita maxima de despagubire a ramas la 20.000 de euro si, respectiv, 10.000 de euro, in functie de tipul de structura al unitatii locative. Nivelul primei obligatorii a ramas neschimbat – 20 de euro anual, pentru o valoare asigurata de 20.000 de euro, si 10 euro anual, pentru o valoare asigurata de 10.000 de euro. Riscurile catastrofale ce vor fi asigurate prin acest tip de polita sunt cele de cutremur, de inundatii si de alunecari de teren.

Infiintarea PAID, momentul startului

Actuala forma a proiectului de lege stipuleaza ca sistemul va intra in vigoare la 90 de zile dupa constituirea Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID). Acesta va functiona ca societate pe actiuni si va avea ca atributii urmatoarele: va indeplini functia de reasigurator pentru societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurarea obligatorie a locuintelor; va administra baza de date privind evidenta constructiilor cu destinatia de locuinta care trebuie asigurate obligatoriu, precum si a celor asigurate; va indeplini functia de centru de coordonare a activitatii de constatare a prejudiciilor rezultate in urma producerii unui dezastru natural, activitate ce va fi desfasurata de societatile autorizate. Primele forme ale proiectului de lege stabileau foarte clar ca, in primii 15 ani de activitate, PAID nu va repartiza dividende din profitul obtinut. De altfel, acesta a fost unul dintre punctele de divergenta dintre operatorii din piata de asigurari si cei care au elaborat proiectul. In forma finala a proiectului, aceasta prevedere a fost exclusa, ca si aceea care stipula ca, in primii 7 ani de activitate, nici un actionar nu poate detine mai mult de 15% din actiuni sau din drepturile de vot ale PAID. Astfel, potrivit actualului proiect, nici un actionar nu poate detine mai mult de 20% din actiuni sau din drepturile de vot ale PAID. Mai mult decat atat, se permite intrarea in actionariatul PAID si altor persoane fizice si juridice care nu sunt autorizate sa incheie polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale, „in conditiile aprobate de Adunarea generala a actionarilor, la propunerea Consiliului de administratie, in conformitate cu prevederile legale in vigoare”.

Asociatiile profesionale nu cunosc textul final

Reprezentantii asociatiilor profesionale din piata de asigurari – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR) – ne-au declarat ieri ca nu au vazut forma finala a proiectului de lege si, mai mult decat atat, din toamna anului trecut nu au mai fost chemati la dezbateri pe marginea acestui text. Prin urmare, acestia nu si-au putut exprima parerea pe marginea modificarilor aparute in textul proiectului.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă