Fiecare roman va trebui sa plateasca anual o prima de asigurare de 20 de euro pentru o valoare asigurata a unui apartament de 20.000 de euro, a declarat Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, la forumul International de Asigurare-Reasigurari (FIAR) 2006. Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei va fi elaborata pana la finele lunii iunie, iar de la 1 ianuarie 2007 va fi operationala.
Valoarea sumei asigurate si a primei ce va fi platita va fi aceeasi indiferent de zona. Practic, pentru un apartament in Buzau sau in Cluj se va plati aceeasi prima ca si pentru un apartament in Bucuresti sau in orice alta localitate din tara. Asigurarea va acoperi trei riscuri catastrofale – cutremur, inundatii si alunecari de teren.
Pentru casele din caramida arsa sau alte materiale, fara cadre din beton armat, suma asigurata va fi de 12.000 de euro iar pentru casele din paianta si chirpici – 6.000 euro. Primele de asigurare pentru aceste tipuri de locuinta nu au fost stabilite inca. Polita de asigurare obligatorie a locuintei va fi emisa de companiile ce urmeaza a fi abilitate in acest sens de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si va fi unica in ceea ce priveste termenii si conditiile. Singurul element de diferentiere va fi sigla companiei emitente.
Un pas important ce urmeaza a fi realizat in perioada iulie-august este infiintarea Companiei de Reasigurari Impotriva Dezastrelor (CRID), care va functiona ca societate pe actiuni. Ea va fi constituita ca pool, format din companii de asigurare autorizate de CSA sa participe la acest program. CRID va fi scutita de la plata impozitului pe profit si va primi un credit de la stat pentru plata primelor de reasigurare.
„Statul este pregatit sa ofere un credit de pana la 300 milioane de euro. S-ar putea insa sa fie nevoie de o suma mai mica”, a spus Radu Mircea Popescu.
CRID va prelua cele trei riscuri catastrofale, dar va trebui sa cedeze in reasigurare pe piata externa cea mai mare parte din riscurile preluate. Pentru asta compania va plati o prima reasiguratorului extern. Imprumutul ce va fi pus la dispozitie de catre stat este destinat clar acestei chestiuni.
Totodata, legea prevede ca romanii vor beneficia de deductibilitatea primei de asigurare la plata impozitului pe venit. Cei care traiesc din ajutoare sociale vor primi de asemenea subventii de la stat pentru a-si putea asigura locuintele si, pe cale de consecinta, pentru a-si plati prima de asigurare.
In acelasi timp, se va crea la nivelul CRID o baza de date care va cuprinde toate contractele de asigurari de locuinte. In cazul celor care vor avea o asigurare facultativa deja incheiata in momentul intrarii in vigoare a legii, compania care a emis polita va trebui sa trimita catre CRID contravaloarea primei aferente asigurarii obligatorii, respectiv cei 20 de euro.
In prezent, CSA lucreaza la un set de conditii pe care societatile de asigurari care vor intra in acest program vor trebui sa le indeplineasca.