6.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrima comună iluminată cu leduri

Prima comună iluminată cu leduri

Comuna Mociu din judeţul Cluj este prima localitate din România iluminată cu leduri. Este vorba de o tehnologie revoluţionară, care înlocuieşte becurile clasice. Cel care a proiectat acest sistem este inginerul clujean Eugen Săplăcan, de la firma Skylighit Project SRL. El spune că „noul sistem de iluminat este unul care economiseşte energia. Practic, pentru că ledurile sunt mai eficiente decât becurile clasice, factura la energie electrică va scădea cu 72 la sută”. Anul trecut, potrivit primarului Marton Hor-vath, factura comunei la energie electrică a însumat aproape un miliard de lei vechi.

Ledurile sunt produse la Cluj, de către compania Energobit. „Am preferat ledurile produse la Cluj, care au un sistem de răcire mai performant decât ledurile chinezeşti”, a spus Eugen Săplăcan. Corpurile de iluminat bazate pe tehnologia led au o durată medie de viaţă de 13 ani. Schimbarea sistemului de iluminat a fost finanţată, prin intermediul unui împrumut rambursabil, cu suma de 215.000 de dolari americani de către Fondul Român pentru Eficienţă Energetică, o structură guvernamentală. În locul celor 262 de corpuri clasice de iluminat, în comună au fost instalate 400 de corpuri de iluminat care folosesc tehnologia led. Localnicii din Mociu sunt încântaţi de noul sistem de iluminat. „Domnule, io nu ştiu ce îi aia led, neled. Ştiu numa’ că acuma îi mai multă lumină noaptea la noi în sat. Şi îi mai faină lumina asta albă, că înainte erau nişte becuri cam chioare”, spune Peter Sepsi, unul dintre săteni. Inginerul Eugen Săplăcan spune că există deja şi alte administra-ţii locale care doresc să urmeze modelul celei din Mociu, din do-rinţa de a plăti mai puţini bani pentru iluminatul public. 

Cele mai citite

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...
Ultima oră
Pe aceeași temă